Experts diep verdeeld over verborgen kamers in tombe Toetanchamon

Op een conferentie in Egypte zijn de gemoederen hoog opgelaaid in een discussie over het al dan niet bestaan van verborgen ruimtes in de tombe van farao Toetanchamon. De verdeeldheid onder de internationale experts lijkt groter dan ooit tevoren.
AFP or licensors
Khaled al-Anani (midden) en Zahi Hawass (links van hem).

Het debat vond gisteren plaats in het National Museum of Egyptian Civlisation in Caïro als afsluiter van een driedaagse conferentie. Concreet boog een panel van verschillende internationale experts zich over de mogelijke aanwezigheid van verborgen kamers achter de muren van de tombe van farao Toetanchamon in de Vallei der Koningen.

Zoals bekend gelooft egyptoloog Nicholas Reeves in het bestaan van zulke kamers. Sterker nog: hij meent dat niemand minder dan de legendarische Egyptische koningin Nefertiti in één van die kamers ligt begraven.

Om zijn theorie te bewijzen, hebben verschillende teams sinds afgelopen najaar radarscans uitgevoerd in de tombe. Uit die scans moet blijken dat zich wel degelijk twee holle ruimtes achter de muren bevinden en dat daarin metaal en organisch materiaal ligt.

"Ik heb bewust gezocht naar bewijs dat zou aantonen dat mijn analyse van de gegevens verkeerd is", verdedigde Reeves zich. "Maar ik vond het niet. Ik ontdekte enkel meer en meer indicaties dat zich iets extra afspeelt in de tombe van Toetanchamon."

Ramses II

De voormalige Egyptische minister van Antiquiteiten en egyptoloog Zahi Hawass toonde zich niet onder de indruk van de woorden van Reeves. In het verleden heeft hij zijn theorie al meermaals de grond ingeboord en ook nu schoot hij met scherp. Volgens Hawass is het onwaarschijnlijk dat archeologische ontdekkingen mogelijk zijn door radarscans te gebruiken. "In mijn hele carrière heb ik nooit een ontdekking in Egypte meegemaakt op basis van zulke scans", zei hij.

Hawass stelde voor de wetenschappelijke waarde van radarscans te testen door ze toe te passen op tombes waarvan is geweten dat ze verborgen ruimtes hebben. Zo is bekend dat liefst tien afgesloten kamers schuilgaan achter de muren van de tombe van farao Ramses II.

Verschillende andere experts verwierpen de theorie van Reeves eveneens. Ze menen dat zijn denkpiste elke zin voor realiteit mist.

"Wetenschap zal waarheid blootleggen"

De huidige Egyptische minister van Antiquiteiten Khaled al-Anani probeerde de gemoederen te bedaren door te benadrukken dat wetenschap voor hem een absolute prioriteit is. "We kanten ons tegen geen enkel wetenschappelijk project", zei hij. "Wetenschap zal uiteindelijk de waarheid blootleggen."

"We zetten de scans in de tombe van Toetanchamon verder op basis van wat de wetenschappers ons aanraden." De muren van de tombe openbreken of open boren is sowieso nog niet aan de orde. "We zullen geen fysieke verkenning toelaten vooraleer we honderd procent zeker zijn dat zich holle ruimtes achter de muren bevinden."

Meest gelezen