Facebook wint proces tegen "Face Book" in China

In China heeft Facebook een proces gewonnen tegen een bedrijf dat drankjes onder de naam "Face Book" op de markt had gebracht. Dat melden lokale media. Waarnemers zien hierin signalen dat China het verbod op de sociaalnetwerksite mogelijk versoepelt.

In 2014 hebben de Chinese autoriteiten bevoegd voor de intellectuele eigendom in het land de fabriek Zhongshan Pearl River de toestemming gegeven drankjes uit te brengen onder de naam "Face Book". Facebook diende een klacht in omdat de naam te veel op die van de sociaalnetwerksite lijkt.

Hierop barstte een juridische strijd los tussen Facebook en de fabriek in kwestie. Het hooggerechtshof van Peking oordeelt nu finaal in het voordeel van de sociaalnetwerksite. Volgens het hof had Zhongshan Pearl River nooit de toelating mogen krijgen om "Face Book"-drankjes uit te brengen.

Waarnemers zien in de uitspraak een signaal dat een mogelijke dooi op til is tussen de Chinese overheid en Facebook. In China is Facebook nog steeds verboden, tot afgrijzen van topman Mark Zuckerberg. Hij voert al enige tijd een charmeoffensief om de Chinese autoriteiten tot een toelating van Facebook in China te verleiden. Zo ging hij een poosje geleden een eindje joggen op het Tiananmenplein.