Fost Plus zet 16 tot 17 miljoen euro in tegen zwerfvuil

Fost Plus, dat instaat voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval, gaat vanaf dit jaar met een "ambitieus actieplan" de strijd aan met zwerfvuil. Dat hebben Pierre van Hentenrijk en William Vermeir, voorzitter en gedelegeerd bestuurder, gezegd naar aanleiding van de jaarlijkse algemene vergadering van de vzw. Fost Plus hoopt dat ook andere bedrijven en sectoren zich engageren in het project, dat jaarlijks tussen de 16 en 17 miljoen euro zal kosten.

Concreet wil Fost Plus met een "duurzame gedragsverandering" de hoeveelheid zwerfvuil in ons land tegen 2022 met 20 procent doen dalen. Daarvoor zijn volgens de vzw onder andere meer uniformiteit, een strenger handhavingsbeleid en betere sensibilisering van consumenten nodig. Daarnaast moeten bedrijven zich meer bewust worden van hun voorbeeldfunctie. De vzw sloot daarvoor al een samenwerkingsakkoord met het Vlaams en het Waals Gewest. Een gelijkaardige overeenkomst met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is volgens Vermeir nog maar "een kwestie van weken".

"Het is de eerste keer in ons land dat een project van deze omvang wordt uitgerold om de openbare netheid te verbeteren. De totale kosten voor het project liggen tussen de 16 en 17 miljoen euro per jaar", zegt Vermeir. "Het is niet de bedoeling dat wij dat alleen gaan financieren. Door het initiatief te nemen, willen wij een draagvlak creëren en hopen wij dat andere sectoren zich engageren om te co-investeren, want verpakkingsafval is uiteraard niet het enige zwerfvuil."

Fost Plus was vorig jaar goed voor een bedrijfsopbrengst van ruim 147,7 miljoen euro. In totaal recycleerde het 682.516 ton aan verpakkingsafval, wat overeenkomt met 86,6 procent van alle huishoudelijke verpakkingen die door de leden van Fost Plus op de markt gebracht werden. Dat percentage is de afgelopen jaren licht afgenomen, maar blijft wel nog altijd ruim boven de wettelijk verplichte 80 procent.