IS-leider van Iraakse provincie Anbar is gedood

In Irak is de commandant van de terreurgroep IS in de westelijke provincie Anbar gedood door een luchtaanval van de Verenigde Staten. Volgens de VS was Abu Wahib een belangrijk leider van "Al Qaeda in Irak", de voorloper van IS en leidde hij nu de militaire operaties van die terreurgroep in Anbar, de provincie die grenst aan Syrië.
AP2008

De grote provincie Anbar in het westen van Irak is een belangrijk bolwerk van soennieten en van de terreurgroep IS. Tien jaar geleden werd daar zwaar gevochten tussen de voorloper van IS en de Amerikaanse en Iraakse troepen.

De voorbije jaren is een groot deel van Anbar in handen gevallen van IS en daarbij waren onder meer de grote steden Fallujah en al-Ramadi. Die zijn nu deels heroverd door het Iraakse leger met Amerikaanse luchtsteun.

De VS blijven voort bombarderen om IS in Anbar te verzwakken en dat lijkt te lukken. Anbar is erg belangrijk, want die provincie grenst zowel aan Saudi-Arabië, Jordanië als aan Syrië, waar IS ook grote delen bezet houdt.

Meest gelezen