Kraanman nog steeds onder het puin, bergingswerken duren nog hele nacht

In Kortrijk zal er minstens nog de hele nacht nodig zijn om het puin van de omgevallen torenkraan te ruimen. De kraanman zit nog steeds vast. Over zijn toestand is nog niets bekend, maar hij is op z'n minst levensgevaarlijk gewond. Drie anderen raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De school blijft morgen dicht. is de kraanman nog steeds niet bevrijd uit de cabine van de torenkraan die vanochtend is gevallen op de sportzaal van een school.
Foto Kurt

De kraan viel kort voor de middag omver op de werf van een nieuwe hotelschool in de Senator Coolestraat. Het gevaarte kwam op het dak van de sporthal van de aanpalende school terecht en veroorzaakte zware materiële schade. Het hoofdgebouw van de school is wel intact gebleven.

"De kraan is gekanteld en neergestort op de sportzaal. Op dat moment waren daar geen kinderen aanwezig, er zijn dus geen leerlingen bij betrokken", zegt de brandweer. Alle 535 leerlingen van de campus zijn geëvacueerd. De lessen werden voor de rest van de dag opgeschort en ook morgen is er geen les. Er wordt wel opvang voorzien op een andere plaats. Woensdag zou de school weer open moeten gaan.

Kraanman nog steeds gekneld

De kraanman zit ondertussen nog steeds gekneld in de cabine van de kraan. Over zijn toestand is nog niets bekend, maar hij is op z'n minst levensgevaarlijk gewond. "De kraan moet volledig worden ontmanteld. De grote middelen zijn ingezet", zegt Hendrik Verdonck van hulpverleningszone Fluvia.

De kraan moet worden ontmanteld, zodat ze van het gebouw kan worden gelicht. Daartoe worden twee kranen aangewend: een mobiele en een vaste kraan. De hulpdiensten gaan ervan uit dat er zeker nog de hele nacht door puin moet worden geruimd. Wanneer ze de man kunnen bereiken, is niet duidelijk.

Daarnaast werden ook vijf mensen overgebracht naar het ziekenhuis. Het ging om twee medewerkers van de school die in shock waren en drie gewonden. 

"Kleuters stonden te wenen en te schreien"

Hoe het komt dat de torenkraan uit balans geraakte en omver viel, is nog niet duidelijk. Het onderzoek naar de omstandigheden loopt nog. 

Een opa ging net zijn kleinkind afhalen en zag alles gebeuren. "Ik hoorde plots een gerammel. Ik draaide me om en zag dat er een blok naar beneden was gekomen. Op dat ogenblik begon de kraan ook te hellen. Ik ben toen weggelopen en dan is de kraan volledig ingestort met een enorme stofwolk tot gevolg", vertelt de man aan Radio 2 West-Vlaanderen.

"De buurt is enorm geschrokken. De kleuters van de kleuterschool hier stonden te wenen en te schreien omdat dat gebouw enorm heeft gebeefd. Het was bijna niet te doen."

Foto Kurt
Foto Kurt
Foto Kurt
Kurt Desplenter