Militairen verzetten zich niet tegen inzet in gevangenissen

Nu de staking in de gevangenissen een derde week ingaan, houden de militairen zich koest. Zij gaan wel degelijk bijstand verlenen, en doen dat zonder morren. Ook al zijn ze niet blij met de situatie.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) had overleg met de militaire vakbonden over de inzet van militairen in de Waalse en Brusselse gevangenissen, waar de cipiers nu al bijna twee volle weken staken. Bedoeling was om het legerpersoneel uit te leggen wat verwacht wordt, maar ook om de smeulende onvrede daarover te blussen. 

Dat lijkt gelukt: na afloop was er amper een kritische stem te horen. Niet dat de militairen plots blij zijn met hun inzet in de gevangenissen maar ze bieden geen echte weerstand. "Als de maatschappij ons nodig heeft, moeten we er staan. Dat is de essentie van militair zijn", zegt Yves Huwart, secretaris-generaal van de militaire vakbond ACMP.

Extra geld voor het leger

Steven Vandeput verdedigde de beslissing van Jan Jambon en Koen Geens, de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, om de militairen op te vorderen. "Zij vragen zich af of ze de meid van alle werk zijn. Dat is niet zo. De opvordering kwam er omdat de humanitaire situatie in de gevangenissen onhoudbaar is."

Vandeput tekende toch ook voorbehoud aan. Volgens hem moet het nu voor iedereen duidelijk zijn dat het leger bijkomende financiering nodig heeft. De vakbonden vragen honderd miljoen euro uit de pot van extra geld voor de terreurbestrijding, Maar daarover deed Vandeput geen enkele toezegging.

Geen 180, maar 40

Eerder doken berichten op dat 180 militairen zullen ingezet worden. Dat zou niet kloppen: de vakbonden spraken na afloop van het gesprek over veertig mensen. Die zullen géén bewakingsopdrachten uitvoeren, maar enkel surveilleren. Er zal geen rechtstreeks contact tussen gedetineerden en de met wapenstok en pepperspray bewapende militairen zijn.

De