Na week einde aan staking bij toeleverancier Volvo Gent

De werknemers van SAS Automotive in Gent, de toeleverancier van dashboards voor Volvo, gaan vanaf morgen opnieuw aan het werk. Daarmee komt er een einde aan de staking die begin vorige week startte.

De werknemers bij de toeleverancier legden vorige week maandag plots het werk neer. Dat deden ze nadat het bedrijf bekend had gemaakt tegen oktober dit jaar de deuren te willen sluiten, zo'n twee jaar eerder dan oorspronkelijk gezegd.

Dinsdag bereikten de vakbonden al een voorakkoord met de directie, dat vandaag werd voorgelegd aan de achterban. Er stemden 168 van de 199 werknemers. 39 stemden tegen, 129 stemden voor.

"Er stonden een aantal principes voorop tijdens de onderhandelingen", zeggen de vakbonden. "Vooreerst moest het een sociaal plan voor iedereen zijn, de vaste én de tijdelijke werknemers", klinkt het. "Ten tweede gaat de berekening van de anciënniteit terug tot de oorspronkelijke firma twintig jaar geleden."

Bovenop de wettelijke verbrekings- en sluitingsvergoedingen, bedongen de vakbonden onder meer een extra sluitingspremie en een anciënniteitspremie in drie categorieën, van 0 tot 5 jaar, voor 5 tot 10 jaar en meer dan 10 jaar. "We zijn zeer blij met het resultaat, de bedragen liggen vrij hoog. Dit is een beter akkoord dan destijds bij Ford werd afgesloten."

Door de goedkeuring is de staking bij de Volvo-toeleverancier afgelopen. Volvo Cars Gent bevestigt bij monde van woordvoerder Mark De Mey dat de autoproductie dinsdagmorgen om 5.15 uur weer wordt opgestart.

Meest gelezen