Noord-Korea gaat kernwapenarsenaal uitbouwen

De in Noord-Korea heersende Arbeiderspartij heeft bij het eerste partijcongres sinds 1980 de uitbouw van het nucleaire wapenarsenaal als officieel beleid goedgekeurd. De partij zal vasthouden aan "de strategische lijn" om de economische ontwikkeling en de oprichting van een nucleaire strijdmacht te versnellen. De nucleaire strijdmacht moet in "kwaliteit en kwantiteit" worden versterkt.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un spreekt het congres toe

De meer dan 3.400 afgevaardigden van de partij beslisten atoomwapens enkel in te zetten als de soevereiniteit van het land door een andere kernmacht worden bedreigd. Dat zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un eerder al in een toespraak. Het centrale comité van de partij had in 2013 ook al beslist dat het bezit van kernwapens in de wet verankerd moest worden. Het land noemt zich in zijn grondwet een kernmacht.

Het congres sprak zich voorts ook uit voor een beleid van de Koreaanse hereniging. "Maar als de autoriteiten van Zuid-Korea voor een oorlog kiezen, zullen we een rechtvaardige oorlog aangaan om zonder mededogen de antiherenigingskrachten te elimineren", staat in een tekst dat het congres aannam en door het officiële persagentschap KCNA is gepubliceerd.

Het nucleaire bewapeningsprogramma zal duren "net zo lang dat de imperialisten hun nucleaire dreiging volhouden", een argument dat Pyongyang al lang gebruikt, vooral ten opzichte van de Verenigde Staten.

De spanningen met Noord-Korea omtrent het kernprogramma zijn de laatste tijd weer opgelopen. Na een nieuwe kerntest in januari en een omstreden raketlancering scherpte de VN-Veiligheidsraad de sancties tegen het communistische regime verder aan.

Het partijcongres dat vrijdag begon, wordt beschouwd als een middel voor Kim Jong Un om zijn macht en statuut als opperste leider te bevestigen.