Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann neemt ontslag

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann neemt ontslag uit al zijn functies. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen van 24 april waren dramatisch verlopen voor zijn partij, de SPÖ.

De 55-jarige Faymann was bondskanselier van Oostenrijk sinds begin december 2008. Zijn besluit om ontslag te nemen, motiveert hij door een gebrek aan ruggensteun binnen zijn partij, de sociaaldemocratische SPÖ.

De traditionele partijen, met naast de SPÖ ook de christendemocratische ÖVP, waren verzwakt uit de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van 24 april gekomen. Die zijn met vlag en wimpel gewonnen door de kandidaat van de extreemrechtse FPÖ. Er waren al eerder stemmen die riepen om het ontslag van Faymann.

Tweespalt

Norbert Hofer van de Freiheitlichen behaalde in die eerste ronde maar liefst 36 procent van de stemmen. De kandidaten van SPÖ en ÖVP, decennialang de "grote twee" uit de Oostenrijkse politiek, werden in die eerste ronde met beschamende percentages uitgeschakeld. De tweede ronde, tussen Hofer en een bij de groenen aanleunende professor, vindt plaats op 22 mei.

De opkomst van de FPÖ in de kiezersgunst veroorzaakte een tweespalt binnen de SPÖ, tussen enerzijds het rechtse kamp dat meegaat in de retoriek van de strenge antimigratiewetten en anderzijds de fractie die terug wil naar de linkse roots van de partij. Hoewel Faymann vooral het rechtse kamp tegemoet kwam, leverde hem dat in de peilingen geen enkele winst op.

ÖVP-voorzitter neemt over

De Oostenrijkse vicekanselier Reinhold Mitterlehner, tevens partijvoorzitter van de conservatieve partij ÖVP, zal ad interim de functie van bondskanselier vervullen. Ontslagnemend kanselier Werner Faymann moet eerst nog officieel zijn ontslag aanbieden aan president Heinz Fischer. Dat zal later maandag gebeuren. De president zal dat ontslag aanvaarden, zo luidde het.