Panama Papers staan nu volledig online

Vandaag is minstens een groot stuk van de Panama Papers online gekomen. Zo zal iedereen de database met gegevens van meer dan 200.000 bedrijven kunnen doorzoeken. De nu al uitgelekte delen zorgden voor een geut vers bloed in de discussie over belastingontwijking.

 De Panama Papers belandden al in 2013 bij een journalist van de krant Süddeutsche Zeitung, die ze vervolgens deelde met tachtig onderzoeksjournalisten in de hele wereld, verenigd in het International Consortium of Investigative Journalists.

In België vond de info zo zijn weg naar De Tijd, MO*, Knack en Le Soir. Het nieuws was op zijn minst vervelend: de helft van de Belgische diamantairs kwam in opspraak, en bleek ook dat Fortis, Dexia en KBC en Bank Degroof - al dan niet via dochterbedrijven - vlotjes offshoreconstructies uitdokterden.

John Doe

De gegevens waren afkomstig van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, dat beweert gehackt te zijn. De klokkenluider bleef tot nog toe anoniem, en verschuilt zich achter het pseudoniem John Doe. Vorige week riep hij in een open brief in alweer de Süddeutsche op tot een betere bescherming van klokkenluiders.

Zoals toen beloofd heeft hij vandaag grote happen van het dossier online gegooid, als het al niet volledig gepubliceerd is. Mossack Fonseca verzette zich daartegen omdat zo de geheime relatie tussen advocaten en cliënten geschaad wordt.

Het dossier bevat gegevens van zo'n 200.000 bedrijven, met rekening- én telefoonnummers. Het is hier te vinden. Het gaat om een enorme database van ruim 11 miljoen documenten, maar er zijn zoekmiddelen om die verder te specifiëren. Zo kan u per land bekijken wie in de dossiers van Mossack Fonseca vermeld wordt, met adressen en de links naar hun offshorebedrijven.

Nogmaals, het bezit van offshorebedrijven is niet noodzakelijk illegaal en dat staat ook in de waarschuwing van het consortium dat de gegevens onderzocht heeft. Het is ook niet duidelijk hoe die gegevens verkregen zijn; mogelijk zou dat wel illegaal zijn, of ze nu meegenomen zijn door een werknemer van Mossack Fonseca of gehackt zijn.

De hele affaire heeft wel de discussie over de ethische verantwoording van dergelijke belastingontwijking op grote schaal aangewakkerd.

Meest gelezen