Proces terreurcel Verviers opgeschort omdat security niet wil werken na 16 uur

Het proces over de terreurcel in Verviers komt erg moeizaam uit de startblokken. Door de staking van de cipiers konden de advocaten van de twee verdachten hun cliënten niet spreken. Om 15u30 moest het proces opnieuw worden stilgelegd. Dit keer omdat het Veiligheidskorps niet wil werken na 16 uur.

Het gaat om een spontane actie van de leden van het Veiligheidskorps, dat instaat in voor de overbrenging van de gedetineerden vanuit de gevangenissen naar het Justitiepaleis en hun voorleiding in de zittingszalen. Het korps werkt in verschillende ploegen, waarvan de laatste om 8 uur 's ochtends begint.

Vandaag hebben de leden van het korps in een spontane actie beslist om hun statuut - dat voorschrijft dat ze niet langer dan 7u36 mogen werken - naar de letter te interpreteren. Volgens bronnen binnen het korps zijn de leden het ook beu dat een aantal premies en promoties op zich laten wachten. Vergaderingen over hun statuut zouden steeds uitgesteld worden.

De spontane actie kan op weinig begrip rekenen van voorzitter Pierre Hendrickx. "Daardoor is er geen controle meer mogelijk aan de ingang van de zittingszaal, waar het terreurproces plaatsvindt, en komt de openbaarheid van de debatten in het gevaar. Ik stel vast en ik betreur dat dergelijke sociale conflicten steeds uitgevochten worden wanneer er geruchtmakende processen plaatsvinden. Mocht iedereen in dit land de nodige beroepseer aan de dag leggen, zouden we minder vaak voor dergelijke aberrante situaties komen te staan."

Staking cipiers

Het proces rond de terreurcel had vanmorgen om 8.45 uur moeten beginnen, maar ging uiteindelijk pas rond 9.30 uur van start. Bij aanvang van het proces meldden de advocaten van Marouane El Bali en Souhain El Abdi dat ze, door de staking in de gevangenissen, de voorbije twee weken hun cliënten niet hadden kunnen spreken. Ze kregen van de voorzitter even de tijd om dat te doen.

Van de zestien verdachten waren er slechts zes aanwezig. Acht verdachten, die vermoedelijk nog in Syrië verblijven, en een Marokkaanse man laten verstek gaan. Vier verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis. Van de drie die op vrije voeten zijn, waren er slechts twee aanwezig. De derde zou na de middag aankomen.

Onderzoek duurde nauwelijks twee maanden

Het onderzoek ging van start met een nota van de Staatsveiligheid van 18 november 2014 waarin gemeld werd dat Souhaib El Abdi (26) net terugkwam uit Turkije en contacten had met de kring rond Syrië-ronselaar Khalid Zerkani. Politie en Staatsveiligheid begonnen El Abdi te volgen en af te luisteren, wat hen leidde naar Mohammed Hamza Arshad, die in contact bleek te staan met mensen in Turkije en Syrië, onder meer een zekere "Omar", die later zou geïdentificeerd worden als Abdelhamid Abaaoud. In die contacten meldde Arshad "dat hij alles had", en kreeg de man de opdracht "Gros" te contacteren, later geïdentificeerd als Marouane El Bali, en mensen op te halen in het buitenland.

Ook Arshad werd geschaduwd, wat de speurders begin januari 2015 leidde naar de woning in Verviers waar twee teruggekeerde Syriëstrijders, Khalid Ben Larbi en Soufiane Amghar, zich schuilhielden. Op 15 januari, toen naast die twee Syriëstrijders ook Marouane El Bali in de woning aanwezig was, viel de politie er binnen. Dat leidde tot een vuurgevecht dat drie minuten duurde en waarbij Amghar en Ben Larbi omkwamen. Bij de daaropvolgende huiszoeking trof de politie in de woning zeven vuurwapens aan, waarbij drie kalasjnikovs, naast materiaal om 6 kilogram van de springstof TATP te maken. Het gerechtelijk onderzoek werd uiteindelijk in januari 2016 volledig afgerond.