Studentenraad KU Leuven stopt samenwerking met VVS door "verschillende visie"

De Studentenraad van de KU Leuven zet de samenwerking met de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) stop wegens een verschil in visie. "De visie van de Studentenraad KU Leuven op studentenvertegenwoordiging op Vlaams niveau lijkt niet verzoenbaar met die van andere leden van de VVS."

Volgens de Studentenraad was na enkele aanslepende problemen van vorig academiejaar een grondige hervorming nodig, om van de VVS opnieuw een organisatie voor alle studentenraden te maken. "We hebben een heel jaar lang aan die hervorming proberen meewerken, maar kunnen ons niet vinden in het resultaat", zo zegt voorzitter Joris Gevaert van de Studentenraad KU Leuven.

Volgens de Studentenraad wordt in de huidige structuur van de VVS te vaak op tegenstrijdige belangen gestoten. "Met name het ontbreken van een duidelijke afbakening bij discussies over materie die enkel hogeschool- of universiteitsgebonden is, doet de stem van de effectieve stakeholders meer dan eens op de achtergrond verdwijnen", luidt het. De vereniging bekijkt nu enkele alternatieven, waaronder een rechtstreekse vertegenwoordiging op Vlaamse niveau.

Gentse studentenraad gelooft wel nog in VVS

De Gentse Studentenraad heeft inmiddels in een reactie laten weten wel nog te geloven in de kracht van de Vlaamse Vereniging van Studenten. "Als Gentse Studentenraad geloven we dat er meer gelijkenissen dan verschillen bestaan tussen studenten aan de universiteiten en studenten aan de hogescholen. Daarom geloven wij in de kracht van de VVS en het idee dat alle hoger onderwijsinstellingen daarin vertegenwoordigd zijn - zowel de universiteiten als de hogescholen. Indien een organisatie niet naar behoren werkt, is het aan alle leden om de organisatie beter te maken, niet om er zomaar uit te stappen", klinkt het.

Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft al gereageerd. Ze gaat de vertegenwoordigers van de Studentenraad van de KU Leuven uitnodigen om zicht te krijgen op hun beslissing en te luisteren naar mogelijke oplossingen. Ze zal ook overleg plegen met de VVS. "Een sterke studentenvertegenwoordiging is in het voordeel van ons hoger onderwijs en alle studenten in Vlaanderen", aldus de minister, die alle studenten en studentenraden oproept "de geboden kansen op inspraak en vertegenwoordiging ten volle op te nemen, op alle niveaus".