Topeconomen pleiten voor afschaffing belastingparadijzen

Belastingparadijzen zijn niet economisch te rechtvaardigen. Dat vinden meer dan driehonderd vooraanstaande economen. Ze vinden dat kleine landjes, waar allerlei geldzaken buiten het oog van belastingdiensten gehouden worden, geen bruikbaar economisch doel dienen. Afschaffen is de boodschap.

De opmerkingen staan in een brief van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. Die is ondertekend door tal van gerenommeerde experts, waaronder schrijver en econoom Thomas Piketty, Nobelprijs-winnaar Angus Deaton en VN-adviseur Jeffrey Sachs.

De deskundigen pleiten voor nieuwe internationale afspraken die zorgen voor meer fiscale transparantie. Hoewel de economen doorgaans op veel thema's van mening verschillen, delen ze op het vlak van belastingontduiking allemaal dezelfde mening. De recent naar buiten gekomen Panama Papers laten volgens hen duidelijk zien op wat voor manier het bestaan van belastingparadijzen corruptie in de hand werkt.

Arme landen missen inkomsten

Kleine landjes waar de overheid bijvoorbeeld stimuleert om via brievenbuskantoren winst door te sluizen, verstoren de werking van de wereldeconomie, zo wordt benadrukt in de brief. Een select groepje rijke individuen en multinationals ondervindt de voordelen, terwijl de kans op economisch succes en welvaart voor andere mensen en bedrijven wordt verkleind. Door het bestaan van belastingparadijzen lopen veel armere landen bovendien miljarden aan belastinginkomsten mis.

Later deze week komen in Londen veel wereldleiders bij elkaar om te praten over de bestrijding van corruptie. Belastingontduiking vormt daarbij een van de belangrijkste gespreksonderwerpen.