Van Overtveldt voorzichtig optimistisch over Griekse vooruitgang

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is voorzichtig optimistisch over de vooruitgang die de Griekse regering geboekt heeft. "Het ziet ernaar uit dat er belangrijke stappen gezet zijn", zegt hij voor een belangrijke vergadering van de eurogroep over de uitbetaling van een volgende schijf noodhulp aan Griekenland.

Gisteravond keurde het Griekse parlement een hervorming van de pensioenen en het belastingsysteem goed. Dat was nodig om aanspraak te kunnen maken op een volgende schijf van Europese noodhulp. Straks vergadert de eurogroep daarover.

Voor ons land zit minister Van Overtveldt in de eurogroep. Hij houdt een slag om de arm, maar is voorzichtig optimistisch. "We moeten kijken in hoeverre wat nu gestemd is, overeenkomt met wat afgesproken was. Maar het ziet ernaar uit dat er belangrijke stappen gezet zijn. Als we tot die conclusie komen (dat de hervormingen voldoen aan de afspraken van het reddingsplan, red.), is de kans groot dat het licht op groen gezet wordt voor de uitbetaling van een nieuwe schijf in de komende 2 à 3 maanden."

Het gaat dan om een bedrag in de grootteorde van 5 miljard. "Wat van het allergrootste belang is, is dat de economische groeimotor opnieuw kan aanslaan in Griekenland. Daarvoor zijn die structurele hervormingen van gigantisch belang", voegt Van Overtveldt eraan toe.

Wat met de Griekse schuldenberg?

Op de agenda van de eurogroep staat ook de kwestie van de Griekse schuld. De Griekse regering wil schuldverlichting, maar daarvoor is er weinig marge, zegt Van Overtveldt, die aangeeft dat een kwijtschelding uitgesloten is. Hij waarschuwt voor een sneeuwbaleffect, waarbij landen als Italië, Portugal en Ierland -die ook hoge rentelasten betalen- eveneens betere voorwaarden zullen vragen.

"Waarover gepraat kan worden, is de duurtijd van de schuld, maar de gemiddelde looptijd daarvan bedraagt nu al 32 jaar. Dat is gigantisch lang." Hetzelfde verhaal voor de rentes die de Grieken betalen. Die zijn al heel laag, benadrukt de minister. "Een derde mogelijkheid is dat er op korte termijn enkele terugbetalingen worden opgeschoven."

Over die eventuele schuldherschikking moeten vandaag nog geen beslissingen worden verwacht, besluit Van Overtveldt.