"Aantal langdurig zieken wordt onhoudbaar"

Het hoge aantal langdurig zieken wordt stilaan onbetaalbaar voor de sociale zekerheid. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Ze wil meer inzetten op preventie. Wie langdurig ziek is moet ook geholpen worden om indien mogelijk weer aan de slag te gaan.

Eind vorig jaar zaten 370.400 mensen langdurig thuis door ziekte, 64 procent meer dan tien jaar geleden en het hoogste aantal ooit, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv).

De Block erkent het probleem. Ze wil stress en burn-out mee op de lijst zetten van ziekten die erkend worden als beroepsgerelateerd; om zo ook preventief langdurige ziekte te voorkomen. "Het gaat om maatregelen die ertoe leiden dat men vlufgger aan de alarmbel kan trekken als men ziet dat iemand op de werkvloer dreigt uit te vallen, maar ook om maatregelen op de werkvloer om te verhinderen dat mensen langdurig ziek worden", aldus De Block.

Daarnaast moeten mensen die langdurig ziek zijn volgens haar ook worden geholpen om weer aan de slag te gaan.

Hoogtijd dat de regering echt werk maakt van werkbaar werk, zegt Evita Willaert van oppositiepartij Groen. Ze kijkt daarvoor naar minister van werk Kris Peeters (CD&V). "Het beleid zou kunnen definiëren wat een gezonde werkvloer is. Kris Peeters zou kunnen zeggen dat er elk jaar zo veel slopende jobs moeten verdwijnen." Volgens haar kan de overheid tal van dingen doen om de bedrijven daar te ondersteunen.