"Bewakingsopdrachten verhinderen onze buitenlandse missies"

De grootschalige inzet van soldaten in eigen land brengt de buitenlandse missies van onze leger in het gedrang. Dat zegt minister van Defensie Vandeput (N-VA). Volgens een intern document van Defensie, waarover Het Laatste Nieuws en De Morgen berichten, zouden 11 van de 44 geplande missies geschrapt worden.

De staking van de cipiers in de Franstalige gevangenissen is al ruim twee weken aan de gang. In die tussentijd nemen soldaten de bewakingstaken van de cipiers over. Tegelijk ondersteunt het leger de politiediensten op straat en openbare plaatsen al sinds eind vorig jaar, na de aanslagen in Parijs.

Volgens een intern document komen 11 van de 44 buitenlandse legermissies -waaronder vredesmissies- daardoor in het gedrang. Ook oefeningen binnen NAVO-verband zouden al geschrapt zijn.

Volgens bronnen dicht bij de legertop zijn op dit ogenblik 1.576 manschappen opgevorderd om ons land extra te beschermen tegen terreur, houden 58 soldaten een oogje in het zeil op de nucleaire sites en zijn er 40 militairen aan de slag in het gevangeniswezen. Een veelvoud van soldaten houdt zich dan ook nog eens paraat om in te springen voor die collega's wanneer nodig.

"Het klopt dat de verschillende binnenlandse oproepen en de aanhoudende inzet ter ondersteuning van de politie zéér veel van onze mensen vragen", aldus minister van Defensie Vandeput. "Daardoor komt ons systeem onder druk te staan. Dat wil zeggen dat enkele voorziene trainingen worden uitgesteld, of zelfs helemaal afgesteld. We moeten ook bekijken in welke mate we onze buitenlandse opdrachten kunnen uitvoeren."

LEFEVRE

Momenteel telt ons leger 30.000 soldaten. Eén derde van hen is momenteel niet direct inzetbaar, door ziekte, rust na lange oefeningen, verlof of opleidingen.

Meest gelezen