"Kreeg politie-uniformen als bonus bij wapens"

Op het proces tegen de terreurcel in Verviers werd vandaag Mohammed Hamza Arshad ondervraagd. Hij speelde een belangrijke logistieke rol in de voorbereiding van een aanslag.

Arshad geeft toe dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de voorbereidingen van de terreurcel, maar beweert dat hij niet besefte dat er een terreuraanslag werd voorbereid.

In maart 2014 regelmatig aankopen te doen in een islamitische boekhandel en liet zijn baard staan, al was dat laatste naar eigen zeggen vooral om mee te zijn met de hipstermode. In september 2014, nadat hij ettelijke IS-propagandavideos had bekeken op internet, reisde hij naar Syrië om er zich bij IS aan te sluiten.

"Ik verbleef er drie weken in een soort kamp waar weinig gebeurde", verklaarde Arshad daarover. "Na een tijd wou ik naar huis, maar ik werd gewantrouwd en meegenomen door gemaskerde mannen. Die mishandelden me enkele dagen lang, zodat ik er uit angst mee instemde om hen te helpen. Ik kreeg een aantal orders en kreeg ongeveer 10.000 euro mee naar België."

Arshad bekende dat hij bijna dagelijks in contact stond met "Omar" in Turkije, later geïdentificeerd als Abdelhamid Abaaoud en meerdere opdrachten kreeg en uitvoerde. Zo regelde hij valse papieren en kocht hij wapens. Hij vertelde dat hij van de wapenhandelaar als een soort van bonus 27 politie-uniformen kreeg. Voorts kocht hij walkie-talkies en materiaal om TATP (een soort springstof) te maken, en huurde een onderduikwoning in Verviers. Daar bracht hij alle spullen heen alvorens hij twee teruggekeerde Syriëstrijders ging ophalen, respectievelijk in Frankrijk en Duitsland.

Volgens Arshad lopen er nog minstens twee belangrijke en gevaarlijke verdachten vrij rond, reden waarom hij niet het achterste van zijn tong wil laten zien.

Meest gelezen