"Met maagdelijke experten heb je geen expertise"

Commissievoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) verdedigt de twee nieuwe experts van zijn commissie. Eerder vandaag zijn Willy Bruggeman en Dirk Van Daele aangeduid als nieuwe experts die de onderzoekscommissie over de aanslagen in Brussel en Zaventem zullen bijstaan, na het vertrek van Brice De Ruyver en Cyrille Fijnaut.

Bruggeman is de voorzitter van de Federale Politieraad. Van Daele is professor aan de KU Leuven. Hij is hoogleraar aan het Instituut voor Strafrecht en het Leuvens Instituut voor Criminologie.

Criminologen Cyrille Fijnaut en Brice De Ruyver weigerden vorige week hun aanstelling in de speciale onderzoekscommissie. Na een vergadering zeiden ze dat de oppositie hun integriteit had aangevallen. Ze voelden zich geschoffeerd en hadden geen vertrouwen meer in de werking van de commissie.

Fijnaut en De Ruyver werd naar eigen zeggen aangewreven dat ze niet volledig onafhankelijk waren. Fijnaut heeft opdrachten vervuld voor de huidige regering, terwijl De Ruyver veiligheidsexperts was van toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD).

Commissievoorzitter Patrick Dewael wil nu al mogelijke kritiek pareren als zouden de nieuwe experts ook niet onafhankelijk zijn. "Ze hebben geen regeringsopdrachten op dit ogenblik. Professor Bruggeman is de voorzitter van de adviesraad voor de politie, maar geeft soms stevige kritiek op de regering. Hij is dus wel onafhankelijk. Voor professor Van Daele is er geen enkele link mogelijk."

Voor Dewael is het duidelijk: "Als je natuurlijk volledige intellectuele maagdelijkheid predikt, kan je vier mensen nemen die net van de universiteit afkomen. Dan heb je misschien wel maagdelijke experten, maar geen expertise."