"Turkse grenswachters schieten op vluchtelingen"

Turkse grenswachters schieten op vluchtelingen die vanuit Syrië de grens proberen over te steken. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Right Watch (HRW). Bij zeven gedocumenteerde incidenten in de voorbije twee maanden zijn daarbij zeker vijf mensen om het leven gekomen.

"Terwijl de Turkse autoriteiten beweren dat ze Syrische vluchtelingen met open armen en open grenzen ontvangen, zijn hun grenswachters ze aan het doden en aframmelen", zegt Gerry Simpson van HRW.

De Turkse politiek om zo weinig mogelijk Syrische vluchtelingen binnen te laten, is in de zomer vorig jaar begonnen. Daardoor zijn duizenden vluchtelingen geblokkeerd in kampen aan de Syrische kant van de grens. Toen die vluchtelingenkampen vorige maand geraakt werden door bommen, blokkeerden de grenswachters duizenden mensen die Turkije probeerden binnen te komen.

Het geweld tegen de vluchtelingen is blijkbaar systematisch. HRW interviewde de voorbije twee maanden slachtoffers en ooggetuigen van zeven verschillende incidenten met Turkse grenswachters. Die schoten drie asielzoekers en een mensensmokkelaar dood, onder wie een jongen van 15 jaar. Bij andere incidenten werd een smokkelaar doodgeslagen, werd er geschoten op acht vluchtelingen, onder wie drie kinderen, en werden zes asielzoekers zwaar afgerammeld. Ooggetuigen vertelden dat er op hen werd geschoten toen ze de lichamen van slachtoffers probeerden weg te halen van de grensmuur.

HRW dringt er bij de Turkse minister van Binnenlandse Zaken op aan om de incidenten te onderzoeken, een einde te maken aan het gewelddadige optreden van de grenswachters en de grens met Syrië opnieuw te openen.

Volgens de mensenrechtenorganisatie is de Europese Unie deels mee verantwoordelijk voor het Turkse optreden. "Door geen vluchtelingen binnen te laten, zet de EU het licht op groen voor Turkije om zijn grenzen te sluiten", zegt Simpson. "Dat eist een zware tol op de door oorlog geteisterde asielzoekers die nergens anders heen kunnen."