"Wensouders ervaren een intens gemis van wat er niet is"

Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen roept 10 mei uit tot nationale wensouderdag. Bedoeling van het initiatief is om meer empathie te vragen voor onvervuld ouderschap. Wensouders kunnen volgens Kinderwens Vlaanderen slechts op weinig begrip rekenen, in een maatschappij die draait rond gezinnen.
AMELIE-BENOIST / BSIP

Wensouderschap draait niet louter om het vroegtijdig verlies van een kind, wel om het uitkijken naar een onvervuld ouderschap. "Dat is een rouwproces op zich: wat voor anderen vanzelfsprekend is, is dat voor vele koppels niet. Die mislukking ervaren mannen en vrouwen allebei, maar op een andere manier", aldus Shanti Van Genechten, projectontwikkelaar van Kinderwens Vlaanderen en voormalig vroedvrouw. "Bovendien voelen koppels een intens gemis van iets dat er niet is."

De goedbedoelde vraag "En, wanneer beginnen jullie aan kindjes?", veroorzaakt volgens Van Genechten vooral stress en een slecht gevoel. "In onze maatschappij beteken je vaak enkel iets als je moeder of vader bent. Er wordt weinig stilgestaan bij mensen voor wie het niet evident is om een gezin te stichten. Iets niet kunnen hebben wat je heel graag wil, is erg zwaar. Met Wensouderdag hopen we dat wensouders zich minder sociaal geïsoleerd zullen voelen en meer erkenning zullen krijgen."

"Psychosociale steun"

Om het wensouderschap maatschappelijk een plaats te geven, richtte Van Genechten Kinderwens Vlaanderen op. Lotgenoten kunnen elkaar op die manier vinden. "Fertiliteitscentra focussen vooral op het medische aspect van ouderschap. Onze vereniging wil wensouders vooral een klankbord bieden voor het psychosociale aspect van hun situatie."

In februari werd het Kinderwenshuis in Diest geopend. Daar kunnen wensouders terecht voor allerlei therapieën en activiteiten. Nu komt er een nationale Wensouderdag, op 10 mei. "Minister van Welzijn Vandeurzen (CD&V) doet zijn best voor onze problematiek, maar ik hoop op iets meer steun in deze nieuwe tak van de zorgsector", aldus Van Genechten.

"Mensen weten niet wat zeggen"

Wensmoeder Benedicte de Fauconval probeert al zes jaar om kinderen te krijgen. "Er lijkt geen plaats voor moeders of vaders zonder kinderen", zo vertelt ze in "Hautekiet". "In mijn geval sneuvelt de zwangerschap telkens op 9 weken. Mijn omgeving weet dan niet goed hoe te reageren. Ze geven advies, met de beste bedoelingen, maar suggesties om op vakantie te gaan of de sussende gedachte "dat het volgende keer wel zal lukken": dat helpt niet echt."

De Fauconval probeert het onderwerp echter niet uit de weg te gaan. "Ik moet er meestal zelf over beginnen, en veel mensen haken af als het te lang duurt. Er lijkt geen ruimte te zijn voor mijn verhaal. Hoewel wij ook nood hebben aan erkenning, zoals anderen krijgen op moeder- of vaderdag. Op wensouderdag komen we nu zelf centraal te staan. Het kan een mooi tussentijds alternatief zijn, want uiteindelijk hoopt iedereen van ons ooit moeder of vader te worden."

Van 15 tot en met 22 mei worden tijdens de Vlaamse kinderwensweek verschillende activiteiten georganiseerd.