Afro-Amerikaan gaat politie in Ferguson leiden

Twee jaar na de dood van de zwarte tiener Michael Brown krijgt de Amerikaanse stad Ferguson een nieuwe, zwarte politiebaas. Delrish Moss (51) heeft de moeilijke taak om meer diversiteit in het politiekorps te brengen en het vertrouwen van de gemeenschap in de ordediensten te herstellen.

Moss legde gisterenavond de eed af. Hij maakte de voorbije jaren naam bij de politie van Miami. Moss heeft beloofd om werk te maken van meer diversiteit in het politiekorps van Ferguson. Twee derden van de inwoners in Ferguson is zwart, maar die verhouding weerspiegelt zich tot dusver niet in het politiekorps.

Ferguson was twee jaar geleden het decor van zware rellen. In de buitenwijken van Saint Louis werd op 9 augustus 2014 de zwarte tiener Michael Brown doodgeschoten door Darren Wilson, een blanke politieagent. Zijn dood lokte over het hele land luid protest uit.

Het vertrouwen van de bevolking in Ferguson heeft na die gebeurtenis een flinke knauw gekregen. Bovendien heeft een federaal onderzoek een vernietigend beeld geschetst van de lokale politie. Die wordt ervan beschuldigd systematisch racistisch op te treden tegen de zwarte bevolking in de Amerikaanse staat Missouri. Verder laakt het ministerie van Justitie ook de gebrekkige communicatie en het incoherent beleid van de politie. Moss moet het vertrouwen tussen burgers en ordediensten zien te herstellen én orde op zaken stellen in zijn korps.