Antiterreuroperatie in Italië met link naar België en Frankrijk

In Italië is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen terreurverdachten die aanslagen in Italië en Groot-Brittannië zouden hebben gepland. In de zuidelijke stad Bari zijn twee mannen in hechtenis genomen, drie anderen worden nog opgespoord.
AFP or licensors
Archieffoto

De twee die zijn opgepakt, worden beschuldigd van respectievelijk internationaal terrorisme en het helpen bij illegale immigratie. Van de drie nog opgespoorde verdachten worden er twee verdacht van terreurmisdrijven en de derde van misdrijven in verband met illegale immigratie.

Het gaat om Afghanen. Ze zouden deel uitmaken van een terreurnetwerk dat banden heeft met België en Frankrijk. Twee van de drie verdachten die opgespoord worden, zouden zich in Afghanistan bevinden. De derde zou zich ophouden in de regio rond Milaan.

Op hun mobiele telefoons zijn foto's van mogelijke doelwitten voor aanslagen gevonden, waaronder een inkoopcentrum in Italië en Groot-Brittannië, de luchthaven van Bari, het Colosseum en het Circus Maximus in Rome, plus een hotel en een restaurant in Londen.

De mannen zouden banden hebben met islamistische strijders in Irak en Afghanistan. "De terreurcel heeft de gewelddadige ideologie van de jihad en strijdtechnieken, waaronder operatieve aanwijzingen en handleidingen voor de aanmaak van springstof, via internet verspreid", aldus de politie.

Meest gelezen