Auteur van oudste volkslied ter wereld is bekend

Het Nederlandse volkslied het Wilhelmus is vermoedelijk geschreven door de 16e-eeuwse dichter Petrus Datheen. Dat stellen Nederlandse en Vlaamse onderzoekers op basis van nieuwe computertechnieken. Het Wilhelmus staat bekend als het oudste volkslied ter wereld.

"Wilhelmus van Nassouwe, ben ik, van Duitsen bloed." Zo luidt de eerste zin van het Wilhelmus, vandaag het volkslied van Nederland. De tekst is geschreven aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog (omstreeks 1570), maar de auteur is altijd onbekend gebleven.

Met behulp van computeralgoritmes zijn onderzoekers van het Meertens Instituut, de universiteit van Utrecht en de universiteit van Antwerpen nu op Datheen uitgekomen. Concreet herkennen de algoritmes auteurs op basis van hun schrijfstijl. "Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de kleine, onopvallende woordjes in teksten, zoals lidwoorden en voorzetsels", zegt Mike Kestemont van de universiteit van Antwerpen.

"Het ultieme bewijs voor het auteurschap zullen we wellicht nooit vinden, maar het heeft er alles van dat we met dit nieuwe onderzoeksspoor de dichter van het Wilhelmus op de hielen zitten", aldus de onderzoeker.

Datheen was een gereformeerde auteur die een deel van zijn leven in ballingschap in Duitsland moest leven. Hij was vooral bekend wegens zijn "onwaarschijnlijk populaire" psalmberijming uit 1566.