België organiseert conferentie voor Israël en Palestina

Ons land gaat een internationale conferentie organiseren voor Israël en Palestina voor een betere economische samenwerking. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aangekondigd tijdens een bezoek aan de Gazastrook.

"Ik wil een conferentie in Brussel organiseren met zakenmensen uit Palestina, Israël en Europa", zegt Reynders. "Dat is de beste oplossing, namelijk niet alleen komen met ontwikkelingshulp - noodzakelijke hulp - maar ook met investeringen en buitenlandse handel."

Reynders zei een en ander tijdens een bezoek aan die Gazastrook, die gecontroleerd wordt door het radicaal-islamitische Hamas. "Wij vragen de Israëlische autoriteiten om de toegang te vergemakkelijken, zeker voor bouwmaterialen", zegt de minister. Het valt nog af te wachten in hoeverre Israël hieraan tegemoet zal komen.

De afgelopen tien jaar is het al twee keer tot een open oorlog gekomen tussen Hamas-strijders enerzijds en het Israëlische leger anderzijds. Israël reageerde telkens op herhaalde raketaanvallen vanuit de Gazastrook, maar die worden net onder meer ingegeven door de jarenlange economische wurggreep waardoor de Gazastrook in realiteit een grote openluchtgevangenis is waar nagenoeg 2 miljoen Palestijnen leven.

Door al dat oorlogsgeweld is veel infrastructuur in de Gazastrook met de grond gelijk gemaakt door Israëlische bombardementen, waaronder ook VN-scholen en elektriciteitscentrales die mede door de Europese Unie zijn gefinancierd. Israël, maar ook Egypte, houdt het gebied nu grotendeels afgesloten, vooral uit vrees dat Hamas zich weer zal bewapenen.

Reynders is een van de weinige Europese politici die zich dezer dagen laat zien in Gaza. Ons land heeft zich aangesloten bij een initiatief van de internationale gemeenschap ter ondersteuning van de heropbouw van Gaza, waarbij onder meer scholenbouw wordt gefinancierd.

Meest gelezen