Biomassacentrale: "We vernamen de beslissing via de pers"

Michael Corten, de CEO van Belgian Eco Energy (BEE), heeft de beslissing van de Vlaamse regering om de geplande biomassacentrale in Gent geen subsidie toe te kennen, vernomen via de pers. Dat heeft hij gezegd in "Terzake". Een beslissing over een eventuele eis voor schadevergoeding is er nog niet genomen.

Bee heeft nog niet besloten of het een schadevergoeding zal eisen van de Vlaamse regering, want het bedrijf heeft gisteren pas voor het eerst het dossier gekregen, omdat het het zelf gevraagd had.

Ook in verband met de beslissing om geen subsidies toe te kennen aan de geplande centrale in Gent, was de communicatie van de overheid ver van optimaal. Bee is niet officieel op de hoogte gebracht, maar heeft het nieuws via de pers moeten vernemen.

Het bedrijf gaat nu eerst rustig het dossier bekijken en dan een beslissing nemen over een eventuele eis voor schadevergoeding. 

"Kop van Jut"

Corten zei dat er jarenlang aan het dossier gewerkt is, dat er 28 contracten afgesloten zijn, en dat Bee verschillende leveranciers heeft opgegeven om het dossier breed te maken, maar dat op het ogenblik dat de "Turteltaks" een discussiepunt werd, het bedrijf merkte dat er meer stress kwam bij de administratie, dat die een strengere aanpak ging volgen.

Er werd ook gezegd dat men geen biomassa meer wilde, en dan ontdekt men bij een van de 20 leveranciers iemand met een dubieuze achtergrond, zei Corten, die dan niet meer uit het dossier kan verwijderd worden. Volgens Corten was dat enkel een stok om een hond mee te slaan.

Er werd gezegd dat de "Turteltaks" naar beneden moest, en er was nog een dossier dat nog geen definitieve goedkeuring had gekregen, namelijk dat van Bee. Volgens Corten zijn zij dan ook de kop van Jut in een politiek verhaal.

Volgens Corten wordt het heel moeilijk om het project toch nog van de grond te krijgen, maar hij hoopt wel op een gesprek met de nieuwe minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD), en mogelijk ook met Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), om te kijken wat er nog mogelijk is of om een financiële vergoeding te krijgen voor "vijf jaar hard werk".

Meest gelezen