Brussels Airport piekte zondag op 70.000 passagiers

Op de luchthaven van Zaventem zijn zondag, aan het einde van het verlengde hemelvaartweekend, 70.000 passagiers aangekomen en vertrokken. Dat is het hoogste aantal sinds de aanslagen van 22 maart. "We zijn optimistisch over de terugkeer van reizigers", zegt de luchthaventopman Arnaud Feist. Ook de aandeelhouders lijken hun vertrouwen te behouden.

Dankzij de gedeeltelijke ingebruikname van de vertrekhal, bovenop de tijdelijke check-instructuur, draait de luchthaven momenteel op ongeveer 80 procent van zijn capaciteit. "Ik ben blij dat we een oplossing hebben gevonden voor de pre-screening", aldus Feist. Daar waren begin vorige week ellenlange wachtrijen ontstaan, waardoor mensen hun vlucht misten. Sinds woensdag worden niet langer alle reizigers systematisch gecontroleerd. "We zijn nu de enige luchthaven in Europa met een pre-check. Dat is een troef: er is een veiligheidscontrole op niveau en die heeft geen negatief effect op de reizigers."

De volgende stap is volgens de luchthaventopman om opnieuw naar 100 procent capaciteit te gaan en dat liefst tegen juni, voor de reizigerspiek in de zomermaanden. De zomermaanden - met vorige jaren piekdagen van 80.000 tot 84.000 passagiers - zullen de echte test vormen voor Brussels Airport, aldus de CEO. "We zijn optimistisch, maar het is belangrijk om het imago van Brussel en van heel België te herstellen."

Aandeelhouders blijven vertrouwen behouden

Om het imago te herstellen is Feist samen met Bernard Gustin, de CEO van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, en met staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) in het Canadese Toronto aangekomen voor een driedaags bezoek.

De Canadese aandeelhouder Ontario Teachers' Pension Plan (OTPP) heeft alvast zijn vertrouwen in de luchthaven bevestigd. "Alles wat we graag hebben aan de luchthaven, is nog altijd aanwezig", zegt Luke Bugeja, die namens het pensioenfonds in de raad van bestuur zit van Brussels Airport. "De voorbije drie jaren waren geweldig voor de luchthaven. Door de verschrikkelijke aanslagen is nu even de pauzeknop ingeduwd, maar we zijn ervan overtuigd dat eens de negatieve gevolgen voorbij zijn, er opnieuw groei zal volgen." Een uitstap is dus zeker niet aan de orde, klinkt het.

De positieve houding van de aandeelhouders verbaast de topman van Brussels Airport alvast niet. "We hebben heel veel steun gekregen van onze aandeelhouders", zegt Feist. "Doe wat je moet doen, zeiden ze, zonder verder enige druk te zetten." Daarbij werd ook het investeringsplan van 1 miljard euro voor de komende jaren bevestigd. Het investeringsplan omvat onder meer een vernieuwing van de vertrekhal.