Dader steekpartij München had "mentale problemen en drugsproblemen"

In de buurt van München, in Duitsland, zijn een dode en drie gewonden gevallen bij een steekpartij. De dader is gearresteerd, het gaat om een jonge Duitser -zonder migratieachtergrond- die niet bekend is bij de politie. Volgens getuigen heeft de man "Allah akbar" ("God is groot" in het Arabisch) geroepen. Intussen is ook bekend dat hij mentale problemen en drugsproblemen heeft.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De steekpartij gebeurde vanmorgen vroeg, iets voor 5 uur, bij het treinstation van Grafing, ongeveer 30 kilometer buiten München. De dader, die blootsvoets was, viel willekeurig reizigers aan. Eerst stak hij iemand neer in de trein. Vervolgens maakte hij een slachtoffer op het perron. Net buiten het station viel hij ten slotte twee mensen aan die met de fiets onderweg waren.

De slachtoffers zijn vier mannen tussen 43 en 58 jaar oud. Een van hen, een 56-jarige man, verkeerde in levensgevaar na de aanval en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Daarnaast is er een zwaargewonde en twee lichtgewonden.

De dader werd nog in het station opgepakt door de politie. Het gaat om een man van 27 met de Duitse nationaliteit. Hij is geboren in Duitsland en heeft geen migratieachtergrond. De man is afkomstig uit de deelstaat Hessen, in het centrum van het land. Volgens getuigen heeft hij "Allah akbar" en "Ihr Ungläubigen" ("Jullie ongelovigen" in het Duits) geroepen.

Volgens de eerste gegevens van het onderzoek heeft de dader mentale problemen en drugsproblemen. Dat heeft de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann gezegd. Eerder was er sprake van "politieke motieven". Om 15 uur geven de lokale autoriteiten een persconferentie.