De 1e halve finale van het Songfestival: wie móet u gezien hebben?

Vanavond om 21 uur vindt in de Globe Arena in Stockholm (Zweden) de eerste halve finale van het Songfestival plaats. Op de Belgische kandidate Laura Tesoro is het wel tot donderdag wachten. De 61e editie van de internationale liedjeswedstrijd wordt eerder als "gematigd" omschreven, zonder echte hoogvliegers of vreemde eenden in de bijt. Toch zijn er volgens kenner Gianni Paelinck vijf kandidaten die u vanavond het best in het oog houdt. We zetten ze voor u even op een rijtje.

Nederland - Douwe Bob (23) - "Slow down"

Nederland stuurt Douwe Bob het podium op met "Slow down". "Of hij doorstoot naar de finale blijft de vraag, maar Douwe Bob is zeker het vermelden waard", legt Paelinck uit. "De perceptie heerst dat "Slow down" een saai nummer is, maar het rustige nummer zal blijven rechtstaan tussen al het schreeuwerige op het Songfestival."

"Je ziet duidelijk op het podium dat het gaat om een nog jonge singer-songwriter. Douwe Bob brengt het nummer eerlijk en bovendien zit er een gimmick in de act: in het midden van "Slow down" is er een stilte van 10 seconden.'

Rusland - Sergej Lazarev (33) - "You are the only one"

Rusland is een grote kanshebber voor een plaatsje in de finale van zaterdag. Méér zelfs: Met "You are the only one" is Rusland een van de topfavorieten -naast Frankrijk- voor de eindzege.

"Het lied is zo opgebouwd dat hét zal opvallen en is gewoon gemaakt voor een Songfestivalpodium", vertelt Paelinck. "Sergej Lazarev zingt goed en speelt met het grafische element, zelfs beter dan de winnaar van vorig jaar (Måns Zelmerlöw). Waar Måns een vlinder was, krijgt Sergej vleugels."

"Vorig jaar nam Polina Gagarina voor Rusland deel. Zij voelde de immense druk op haar schouders. Dat is niet het geval bij Sergej. Hij staat zelfverzekerd op het podium. Hij heeft dan ook ervaring als zanger, acteur én tv-presentator."

Oostenrijk - Zoë (19) - "Loin d'ici"

De Oostenrijkse Zoë -ze is trouwens even oud/jong als Laura Tesoro- gaat voor een nummer volledig in het Frans. "Een moedige en gewaagde keuze", weet Paelinck. "In 1966 won Oostenrijk met Udo Jürgens, met de klassieker "Merci chérie". De titel was in het Frans, de rest van het nummer echter in het Duits."

"Het nummer "Loin d'ici" zal op het podium dromerig overkomen, met bloemetjes enzo. Het heeft wat weg van "Moi Lolita" van Alizée", maakt Paelinck de vergelijking. Oordeelt u zelf:

IJsland -  Greta Salóme (29) - "Hear them calling"

Ander opmerkelijk lied is "Hear them calling" van Greta Salóme. "Het is een beetje een rip-off van "Euphoria" van Loreen en "Home" van Dotan. Je hebt ook de donkere sfeerschepping die Laureen bracht, en zelfs de tekst van "Home" komt in het nummer terug", legt Paelinck uit.

Salóme is ook geen Songfestivalleek. Paelinck: "Ze nam in 2012 al deel, weliswaar als duo. Ze raakte toen in de finale, maar zuiver gezongen was het niet." Maar dat kan altijd alle kanten uit. "Ik heb ze nu gehoord tijdens de preselecties en er viel niets op aan te merken."

Tsjechië - Gabriella Gunčíková (22) - "I stand"

Met Gabriella Gunčíková brengt Tsjechië een klassieke ballade (volgens sommigen een té klassieke ballade). "Maar dat hoort altijd thuis op een Songfestival", nuanceert Paelinck.

Wat hem vooral opvalt, is de stem van Gabriella. "Adele-gewijs...een klok van een stem", zegt hij zonder overdrijven. "Ze verdient zeker een plaats in de finale. Ze is misschien wel de beste zangeres uit de eerste halve finale."