Dendermonds kopvlees, koffie uit Leuvense en Pajotse smout erkend als streekproducten

Dendermonds kopvlees, koffie uit het Leuvense en Pajotse smout zijn erkend als Vlaamse streekproducten. Dat deelt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) dinsdag mee.

Het aantal erkende Vlaamse streekproducten komt zo uit op 197: 59 uit Oost-Vlaanderen, 39 uit Vlaams-Brabant, 45 uit Antwerpen, 34 uit West-Vlaanderen, 19 uit Limburg en 1 uit Brussel. Volgens VLAM ziet de beoordelingscommissie voor de Vlaamse streekproducten zeker nog mogelijkheden voor de provincies die wat minder erkenningen hebben. Ze doet een oproep naar de producenten om hun kans te wagen. Criteria voor de erkenning en toelichting over de nieuwe erkende streekpunten, zijn te vinden op www.streekproduct.be.

Het Dendermondse kopvlees, aangeboden door Keurslager Beenhouwerij Batselier uit Dendermonde, is een van de meest traditionele vleesbereidingen van Vlaanderen, zegt VLAM. De koffie uit het Leuvense, van Koffiebranderij ROM uit Boortmeerbeek, dankt dan weer zijn bestaan aan Maria Rom, die in 1967 in Oud-Heverlee van start ging met een kleine koffiebrander van 10 kilo.

De Pajotse gekruide smout ten slotte past perfect in het rijtje van mooie beenhouwerstradities, zoals droge worsten of "plat speciale", van Beenhouwerij Gaston en Wim Wauters uit Sint-Pieters-Leeuw, klinkt het.