EBU schrapt Russisch jurylid na gelekte filmpjes

Het Russische jurylid dat opnames van de generale repetitie van de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival online heeft gezet, wordt vervangen door een ander jurylid. Dat meldt de European Broadcasting Union (EBU).
De Nederlandse kandidaat Douwe Bob tijdens de generale repetitie gisteren.

Gisteravond heeft in Stockholm de generale repetitie plaatsgevonden van de eerste halve finale van het Songfestival. Het is op basis van deze repetitie dat de jury's van de deelnemende landen hun punten uitdelen.

Eén van de vijf leden van de Russische jury filmde de acts van Nederland en Armenië en plaatste de opnames op het internet, tot groot ongenoegen van de kandidaten van de beide landen.

Samen met de Russische omroep RTR beslist de EBU nu om de stem van het jurylid te vervangen én zijn stem ongeldig te verklaren. De stemmen van de vier overige leden van de Russische jury blijven wel geldig. Bovendien krijgt de RTR de mogelijkheid om tegen de finale op 14 mei aanstaande een nieuw jurylid aan te stellen.

Volgens de EBU heeft het Russische jurylid geen regels geschonden door de opnames online te plaatsen. De organisatie vindt de actie echter in strijd met de geest van de wedstrijd. Bovendien getuigt het mogelijk van partijdigheid én bestaat het risico dat samen met de opnames de punten van de jury vroegtijdig uitlekken.