Fort McMurray voor 90 procent gered van zware bosbrand

De Canadese stad Fort McMurray is bijna volledig gered van de gigantische bosbranden dankzij de inzet van de brandweerlieden die al een week lang het vuur in de regio bestrijden. Dat heeft de eerste minister van Alberta, Rachel Notley maandag gezegd op een persconferentie.
THE CANADIAN PRESS

Notley noemde het "een wonder" dat de hele bevolking van Fort McMurray in een paar uur tijd geëvacueerd kon worden, zonder dat daarbij slachtoffers vielen. In totaal sloegen bijna 100.000 mensen op de vlucht uit de stad en de omliggende dorpen. De hevige bosbranden, die zelfs te zien waren tot in de ruimte, hebben duizenden hectaren land en meer dan 2.000 huizen in de buitenwijken verwoest.

"Dankzij de snelle reactie van de brandweer op de bosbranden rond de oliestad", kon volgens Notley 90 procent van Fort McMurray gered worden. "De stad werd enkele dagen geleden nog omcirkeld door een vuurzee, maar Fort McMurray en zijn omgeving werden gered en zullen heropgebouwd worden", zo verzekerde Notley.

Door de branden zijn de wijken van Beacon Hill en Waterways in het westen van de stad bijna volledig vernield. "Als het vuur het stadscentrum had bereikt, waren we de hele stad verloren", zo zei het hoofd van de brandweer van Fort McMurray.

Maandag woedde het vuur nog steeds in het oosten, maar minder krachtig dan voordien. Volgens Chad Morrisson, het hoofd van de hulpdiensten van Alberta, werd meer dan 200.000 hectaren bos vernield, waarvan 4.000 km2 in de afgelopen 24 uur.

De rookpluim van de bosbranden was te zien tot in de ruimte