Franse regering zet het parlement opzij

De Franse regering heeft beslist om met volmachten een nieuwe arbeidswet door te drukken die het voor de werkgevers gemakkelijker maakt om personeel aan te nemen en te ontslaan. Dat heeft premier Manuel Valls aangekondigd.
AFP or licensors

Op een buitengewone kabinetsraad besloot de regering om gebruik te maken van het omstreden grondwetsartikel 49.3, dat het mogelijk maakt het parlement te omzeilen en wetgeving per decreet in te voeren.

De beslissing van de regering volgt op weken van straatprotest tegen de nieuwe arbeidsregeling. Eind maart kwamen 390.000 manifestanten op straat om tegen de versoepeling van de arbeidswet te protesteren. De tegenstanders zeggen dat de nieuwe regeling te liberaal is en de armoede zal doen toenemen.

Ook in het parlement was het verzet tegen de voorstellen van de regering groot, zelfs binnen de regerende PS. Het voorstel zou het daarom meer dan waarschijnlijk niet gehaald hebben.

Werkloosheid

Een nederlaag in het parlement zou een zware klap betekend hebben voor president François Hollande. Die heeft beloofd zich alleen kandidaat te stellen voor een tweede ambtstermijn als de werkloosheid onder de tien procent zakt. De regering hoopt dat de nieuwe arbeidswet de werkgevers zal aanzetten om meer mensen in dienst te nemen.

Enige mogelijkheid om het doordrukken van de wet te verhinderen is het stemmen van een motie van wantrouwen tegen de regering. De oppositie heeft al aangekondigd dat te zullen doen, maar het is niet waarschijnlijk - maar niet helemaal uitgesloten - dat de rebellen binnen de PS de regering zouden laten vallen.

Vorig jaar had Valls al eens volmachten gebruikt om een wet door te drukken om de regels op zondagswerk en de regelgeving inzake transport te versoepelen.