Gevangenisdirecteurs en minister Geens zitten vandaag opnieuw samen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zit vanavond opnieuw samen met de verschillende gevangenisdirecteurs om een oplossing te vinden voor de staking die al twee weken aan de gang is in de Waalse en Brusselse gevangenissen. Ook gisteren zat de minister met de directeurs samen, maar daar werd nog niets besloten.

De minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ontmoette gistervanavond de directeurs van de gevangenissen van Bergen, Marche-en-Famenne, Vorst, Sint-Gillis en Leuze. Ze bespraken de situatie in de gevangenissen en zullen woensdag opnieuw proberen een oplossing te vinden voor de huidige toestand. Dat werd meegedeeld na afloop van de ontmoeting.

"We hebben een stand van zaken van opgemaakt", verklaarde Axel Piers, gevangenisdirecteur van Bergen. "We moeten zo snel mogelijk een oplossing vinden. Het probleem van de overbevolking blijft de prioriteit".

Inzetten van het Rode Kruis?

De directeurs hebben alvast enkele voorstellen besproken die al eerder gelanceerd waren, zoals de mogelijkheid om het Rode Kruis voor sommige taken in te zetten. Dat zegt Frédéric de Thier van de gevangenis van Marche-en-Famenne. "De oplossing ligt evenzeer in de handen van de vakbonden", benadrukt hij nog. "Er moet een oplossing komen want de toestand in sommige gevangenissen is onhoudbaar."

In de Brusselse en Waalse gevangenissen wordt al meer dan twee weken gestaakt door het gevangenispersoneel. Ze pikken de besparingsplannen van minister Geens niet langer. Ook de tegenvoorstellen van Geens - besparingen bevriezen, opnieuw meer aanwervingen, flexipremie - werden al meerdere keren verworpen door de Franstalige gevangenisbonden.