Heisa rond Braziliaanse president krijgt allures van soap

In Brazilië komt Waldir Maranhão, de interimvoorzitter van het Lagerhuis, terug op zijn beslissing van gisteren om de afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff op te schorten. Waarom hij deze bocht van 180 graden maakt, is onduidelijk. In elk geval begint de zware politieke crisis in Brazilië steeds meer de allures van een soap te krijgen.

"Er komt nog veel strijd, er komen nog veel discussies", zei president Dilma Rousseff gisteren nog, na het nieuws dat Maranhão had beslist om de afzettingsprocedure tegen haar op te schorten. Haar woorden waren profetisch, want al na één dag komt de Kamervoorzitter terug op zijn beslissing om het Lagerhuis de stemming over de procedure te laten overdoen.

Gisteren oordeelde Maranhão dat er bij de woelige stemming van vorige maand te veel onregelmatigheden waren gebeurd. Volgens hem mochten de Kamerleden hun mening niet openlijk kenbaar maken voor ze effectief hun stem uitbrachten. Vorige maand was Eduardo Cunha nog Kamervoorzitter, een gezworen vijand van de president die vorige week zelf is afgezet wegens machtsmisbruik.

Waarom Maranhão de afzettingsprocedure dan toch niet tegenhoudt, blijft koffiedik kijken, maar zijn beslissing van vandaag lijkt niet van die aard om de verwarring in de Braziliaanse politiek kleiner te maken. Volgens verschillende Braziliaanse media stond hij onder druk van zijn eigen centrumrechtse partij. Gisteren had hij ook forse kritiek gekregen van de senaatsvoorzitter.

Hoe dan ook lijkt het nu weer waarschijnlijk dat de senaat zich morgen al uitspreekt over de afzetting van de president, waarop die in eerste instantie kan worden geschorst.