Hilde Vandermeeren genomineerd voor de Gouden Strop

De Vlaamse schrijfster Hilde Vandermeeren kan Jo Claes opvolgen als laureaat van de Gouden Strop. Vandermeeren is genomineerd met haar roman "Stille grond". De drie andere genomineerden zijn de Nederlandse misdaadauteurs Esther Verhoef, Michael Berg en Bart-Jan Kazemier.

De organisatoren van de Gouden Strop hebben de vier genomineerde misdaadboeken van het voorbije jaar bekendgemaakt: Hilde Vandermeeren (Stille grond), Esther Verhoef (Lieve mama), Bart-Jan Kazemier (Drone) en Michael Berg (Het meisje op de weg). In totaal waren er 97 inzendingen.

"Stille grond" van Hilde Vandermeeren verscheen in 2015 bij uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen) en is de derde thriller van de schrijfster uit Torhout. Voor haar thrillerdebuut won ze in 2013 de Hercule Poirot Publieksprijs.

Voor Esther Verhoef is het al de vijfde nominatie voor de Gouden Strop. Michael Berg kan de onderscheiding voor de tweede keer in de wacht slepen. De Nederlandse auteur won de prijs in 2013 met "Nacht in Parijs".

Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van Marianne van den Heuvel verbonden. De Gouden Strop wordt dit jaar voor de 30e keer uitgereikt. De prijs is een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Op 2 juni wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de Avond van het Spannende Boek in Amsterdam.