IJskar moet muziek afzetten na 20 uur in Lokeren

Het Lokerse stadsbestuur heeft alle ijsverkopers vorige week een brief gestuurd om hen eraan te herinneren dat ze na 20 uur geen muziek meer mogen spelen, zo niet riskeren ze een GAS-boete voor geluidsoverlast. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. De aanleiding zijn een aantal klachten van buurtbewoners. Eén verkoper heeft door de heisa beslist om niet meer naar Lokeren te rijden met zijn ijskar.
Archieffoto

Na 20 uur mogen ijsverkopers in Lokeren enkel een bel gebruiken om hun komst aan te kondigen. Hun kenmerkende muziekje moeten ze uitzetten. Die regel is niet nieuw, maar na een aantal klachten van buurtbewoners over geluidsoverlast heeft het stadsbestuur besloten om de ijsverkopers ter herinnering een brief te sturen met het reglement.

Voor ijsverkoper Carlos Foubert hoeft het niet meer. Hij heeft besloten om voorlopig niet meer naar Lokeren te gaan. Tot nog toe zette hij na 20 uur de muziek stiller, maar dus niet volledig uit. "Ook al hielden we ons niet volledig aan de regel, nog nooit was er een probleem", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Een andere ijsverkoper schikt zich naar het verbod sinds hij vorig jaar een boete van 70 euro kreeg. "Eén inwoner staat letterlijk met de klok in de hand klaar om de politie te waarschuwen. Sinds die boete zetten we de muziek uit als we zijn straat naderen."

"Met z'n allen ons best doen om overlast te beperken"

Burgemeester Filip Anthuenis (Open VLD) betreurt de beslissing van ijsverkoper Foubert. Hij zegt dat er vorig jaar één boete is uitgeschreven en dat er voor dit jaar twee dossiers lopen. Het reglement heeft volgens hem een goede reden: de overlast beperken.

"In het algemeen denk ik dat deze problematiek gewoon past in het vreedzaam samenleven. We moeten met z'n allen ons best doen om bepaalde overlast te beperken. Het niet nodeloos wakker houden van kleine kinderen door overdreven straatgeluiden van de ijskar hoort daar ook bij", aldus de burgemeester in Het Nieuwsblad.