Internationale steungroep Syrië komt op 17 mei samen in Wenen

De International Syria Support Group (ISSG), de steungroep voor Syrië die voorgezeten wordt door de Verenigde Staten en Rusland, komt op 17 mei opnieuw samen in Wenen. Dat heeft de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

De bijeenkomst komt er nadat Rusland en de VS beloofd hebben om hun "inspanningen te verdubbelen" bij het zoeken naar een politieke oplossing in het conflict in Syrië. Maandag lieten beide landen in een gezamenlijke mededeling weten dat Rusland druk zal zetten op het regime in Damascus om de bombardementen te "beperken". De Verenigde Staten gaat dan weer "de steun aan hun bondgenoten in de regio verhogen en hen helpen om  de circulatie van strijders, wapens en financiële middelen voor terroristische organisaties te verhinderen".

De ISSG werd in het najaar van 2015 opgericht in Wenen en bestaat uit 17 landen en drie multilaterale organisaties, zowel aanhangers van de Syrische oppositie als van het regime in Damascus. Ze kwam enkele keren samen in Wenen en New York en stelde een stappenplan op voor een diplomatieke en politieke oplossing in Syrië, dat in december door een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd bekrachtigd.

Een politieke oplossing

Dinsdag moest president Vladimir Poetin opnieuw kritiek pareren op de Russische bombardementen in Syrië, die volgens tegenstanders niet alleen gericht zijn op strijders van Islamitische Staat en het al-Nusra Front (de Syrische tak van Al Qaeda), maar ook tegen de gematigde rebellen. Daarbij zouden ook veel burgerslachtoffers vallen.

"Onze aanvallen zijn effectief en van hoge kwaliteit. Met onze precieze en doeltreffende luchtaanvallen was een keerpunt in de strijd tegen terrorisme mogelijk", reageerde Poetin, die nog aangaf te hopen dat de inspanningen van zijn land en van de VS tot een politieke oplossing zullen leiden.

Meest gelezen