Klacht tegen doodrijder eendjes na "traumatische ervaring"

Twee grootouders uit Koekelare hebben gisterennamiddag een klacht ingediend bij de politie omdat ze samen met hun kleinkind en twee andere jonge kinderen getuige waren van dierenleed. Op de terugweg van Plopsaland De Panne zagen ze hoe een bestuurder opzettelijk een moedereend met 12 kuikentjes doodreed.
AP2008
Archieffoto

De grootouders, hun zoon, schoondochter en kleinkind en een vriendin met twee kindjes genoten zaterdag van een dagje Plopsaland. Rond 17 uur keerden ze huiswaarts. Op de E40 in Middelkerke moesten ze net als 5 andere auto’s plots remmen omdat een moedereend en 12 kuikentjes in colonne de snelweg overstaken.

Alle auto's stopten om de eendjes veilig te laten oversteken. Op de linkerrijstrook echter dook een bestuurder op die de kuikentjes van ver zag overstaken, maar in plaats van te remmen extra gas gaf. Hij reed de hele eendenfamilie dood voor de ogen van twee kindjes van 4 jaar oud en een kind van 10. De man stak uit het raam zijn middelvinger op naar de wachtende auto’s en een vrouw zwaaide hen uit het raam toe.

"Wij zijn echte dierenvrienden"

"Het was een jonge gast die reed", zegt grootmoeder Ann Vancouillie aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Hij reed nog met een "L" op zijn auto achteraan. Het was zeker opzettelijk. Hij stak zijn middelvinger naar ons op. Hij wist heel goed wat hij deed. Wij zijn echte dierenvrienden, we willen niet dat zulke dingen gebeuren."

In de auto zetten de kinderen het intussen op een wenen. Volgens de grootouders liepen ze een traumatische ervaring op en praten ze sinds de feiten over niet anders meer. "Mijn kleinzoon vroeg mij of alle eendjes nu dood zijn. Ik heb om hem te troosten gezegd dat er nog een paar leefden en dat de politie ze ging komen halen. Wat moest ik zeggen?", vertelt de vrouw.

Omdat ze zo in shock waren, beslisten ze om gezamenlijk een klacht in te dienen bij de lokale politie, iets wat hen zaterdag al aangeraden was toen ze de dienst 101 belden. Ze konden een beschrijving van de auto en de volledige nummerplaat doorgeven. De politie onderzoekt de klacht. Volgens de grootmoeder weten ze intussen wie de dader is. "Ze hebben gezegd dat ze hem gingen straffen."