Meerderheid weigert hoorzitting met Duitse autoriteiten over "scheurtjescentrales"

De Kamer zal noch de Duitse minister van Milieu, noch de Duitse nucleaire waakhond horen over hun bezorgdheden over de Belgische scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2. Meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open VLD verwierpen dinsdag de oppositievoorstellen om hen uit te nodigen voor een gesprek.

De Duitse autoriteiten drongen de voorbije weken aan op een opschorting van de heropstart van de twee kerncentrales, die maandenlang stillagen nadat scheurtjes waren vastgesteld in de reactorvaten.

De oppositie wilde graag meer uitleg bij de Duitse vrees. De meerderheid ging daar echter op in. De nucleaire waakhond FANC heeft al voldoende uitgelegd waarom de heropstart groen licht kreeg, klinkt het. Dat gebeurde onder meer op basis van een internationaal expertenpanel.

Oppositie broedt op iets anders

Sp.a'er Peter Vanvelthoven, voorzitter van de subcommissie Nucleaire Veiligheid in de Kamer, betreurt de houding van de meerderheid. "Dat een commissie zoals de onze het niet nodig acht om vertegenwoordigers te horen van een buurland dat ons waarschuwingen stuurt, is du jamais vu", hekelde hij.

Het valt evenwel niet uit te sluiten dat de oppositiepartijen de Duitse verantwoordelijken nog in België uitnodigen, maar dan buiten de subcommissie om. CdH-Kamerlid Michel de Lamotte zei vorige week nog op een iets dergelijks te broeden.