Nederlandse filmmaker Louis van Gasteren (93) overleden

De Nederlandse filmregisseur en filmproducent Louis van Gasteren is overleden. Hij was 93 jaar. Dat heeft zijn familie laten weten.
http://proxy.handle.net/10648/ad5d46f6-d0b4-102d-bcf8-003048976d84

Van Gasteren (1922) was actief op veel fronten. Zo gaf hij boeken uit en richtte enkele productiebedrijven op. Verder hield hij zich bezig met kunst en technologie. Zijn fascinatie voor water leidde tot de permanente kunstwerken" De wortels van de stad" in het metrostation Nieuwmarkt in Amsterdam. Ook was hij betrokken bij het voorlichtingscentrum op de Neeltje Jans.

Met Spectrum Film produceerde hij in 1952 zijn eerste film, "Bruin Goud", over cacao en chocola. Een van zijn laatste films, uit 2005/2006 gaat over de executie van burgers uit Roermond in 1944.

Hij draaide sinds begin jaren vijftig ruim zeventig films en televisie-reportages. Ook hield hij veel lezingen en was hij gasthoogleraar in de Verenigde Staten. Hij kreeg veel onderscheidingen, waaronder twee Gouden Kalveren en een oeuvre-Kalf, en de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds