Obama eerste Amerikaanse president die Hiroshima zal bezoeken

De Amerikaanse president Obama plant een bezoek aan Hiroshima als eerbetoon aan de slachtoffers van de atoombom. Dat heeft de eerste minister van Japan Shinzo Abe gezegd.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Obama zal de eerste Amerikaanse president zijn die de plek bezoekt na de Tweede Wereldoorlog. De president vliegt deze maand nog naar Japan voor de top van de G7. Met zijn bezoek wil Obama de slachtoffers van toen eer betonen en zijn strijd tegen kernwapens in de verf zetten, al laat het Witte Huis verstaan dat de president zich niet zal verontschuldigen voor het gebruik van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

"Obama wil op die plek vooral tonen wat een kernwapen kan aanrichten, zonder zijn excuses daarvoor aan te bieden", zegt VRT-Amerikawatcher Björn Soenens. "Hij heeft van de strijd tegen kernwapens altijd zijn handelsmerk gemaakt en welke plek is daar meer geschikt voor dan Hiroshima?"

Al langer geruchten

Er waren al langer geruchten dat Obama een bezoek plande aan de stad, zeker toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry Hiroshima bezocht op 11 april. Het was toen de eerste keer dat er zo'n hoge Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger de stad bezocht.

Op 6 augustus 1945 werd de stad Hiroshima verwoest door de eerste atoombom die ooit gebruikt werd in een oorlog. De bom werd door de Amerikanen op de stad gelost en ruim 80.000 mensen kwamen om. Ongeveer 60.000 mensen stierven later aan hun verwondingen of aan de radioactieve straling die door de atoombom vrijkwam.