Onverdoofd slachten in Brussel voortaan in containers

Onverdoofd ritueel slachten zal in Brussel niet langer gebeuren op tijdelijke slachtvloeren, maar op mobiele slachtvloeren. Daarover heeft Brussels staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) een akkoord bereikt met de moslimgemeenschap en de vier Brusselse gemeenten waar in september containers komen om dieren te slachten voor het Offerfeest.

Voor het islamitische Offerfeest schapen slachten op tijdelijke slachtvloeren in garages of loodsen, “dat waren toestanden die ik niet meer wou”, zei Bianca Debaets in “De ochtend” op Radio 1. De CD&V-politica kwam er haar oplossing voorstellen voor de problematiek van het onverdoofd ritueel slachten.

Europa en Debaets hadden eerder dit jaar tijdelijke slachtvloeren in Brussel verboden. Daarom komt Debaets nu met een oplossing: mobiele slachtvloeren, in speciaal ingerichte containers, in Schaarbeek, Anderlecht, Molenbeek en de stad Brussel. “De slachtplaatsen in containers zijn volledig conform met de Belgische en Europese wetgeving. Je kan ze gelijkstellen met slachthuizen op het vlak van hygiëne en apparatuur”, legde Debaets vanochtend uit. Op die manier voldoen de slachtvloeren wel aan alle richtlijnen.

Na veel overleg met de moslimgemeenschap is Debaets nu tot een akkoord gekomen over de mobiele slachthuizen. Dat bevestigde Debaets vanochtend, die benadrukte dat ze deze oplossing als een stap ziet in het streven naar het stopzetten van het onverdoofd ritueel slachten. Waarom verbiedt ze het dan niet meteen rigoureus? Omdat ze de moslim- en joodse gemeenschappen niet wil schofferen. Daarom wil ze het onverdoofd slachten dus stapsgewijs afbouwen, in dialoog met de betrokken gemeenschappen. “Dit is voor mij geen eindpunt, want het dierenleed moet op termijn helemaal verdwijnen.”