Opnieuw twee verdachten jihadistisch netwerk Jumet aangehouden

In het onderzoek naar de kandidaat-Syriëstrijders uit Jumet, een deelgemeente van Charleroi, zijn opnieuw twee mannen aangehouden. Ze worden ervan verdacht hulp te hebben verleend aan de hoofdverdachten. Een van de twee mannen had net een straf uitgezeten voor soortgelijke feiten.
Nicolas Maeterlinck

De twee verdachten werden enkele dagen geleden al in verdenking gesteld door de onderzoeksrechter. Uit telefoontaps zou gebleken zijn dat ze hulp boden aan kandidaat-Syriëstrijders. Een van de twee had net een straf onder elektronisch toezicht uitgezeten voor deelname aan een terroristische organisatie.

Hun aanhouding is nog een gevolg van de huiszoekingen die de federale gerechtelijke politie op 30 januari uitvoerde in Jumet en Brussel. Er werden toen drie verdachten opgepakt die van plan zouden geweest zijn naar Syrië te vertrekken. Albin M. en Nawel Z. bevestigden intussen dat ze van plan waren naar het Midden-Oosten te reizen, maar Albin M. zei dat zijn doel was om "de lijdende bevolking te helpen". Uit de telefoontaps blijkt echter dat de bedoelingen van de verdachte gewelddadiger waren.

Billal M., de derde verdachte die op 30 januari werd opgepakt, erkende dat hij zich "bij de Islamitische Staat wilde aansluiten om er ongelovigen te leren doden en daarna terug te komen naar Europa". De drie verdachten zitten momenteel in voorlopige hechtenis.

Zeventienjarig meisje

In maart werd ook een zeventienjarig meisje opgepakt, omdat ze in contact stond met Nawel Z. Ze werd ook verdacht van radicalisering en zou verschillende pogingen ondernomen hebben om naar Syrië te gaan. Ze werd door de jeugdrechtbank in een gesloten centrum geplaatst.

Vorige week werd nog Mohamed M. aangehouden. Hij wordt ervan verdacht contacten gehad te hebben met de hoofdverdachten van de zaak.