Rode Duivels zijn slecht voor het verkeer

Als de Rode Duivels spelen, gebeuren er opvallend meer ongevallen op de Belgische wegen. Dat besluit het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid (BIVV) na analyse van de ongevallencijfers van het WK voetbal van twee jaar geleden. Het BIVV komt met die opvallende cijfers omdat over precies een maand het EK voetbal voetbal begint.

Bij het WK voetbal in 2014 steeg het aantal ongevallen met gewonden op de Belgische wegen opvallend na wedstrijden van de Rode Duivels: een uur na de match gebeurden er de helft meer ongevallen dan op dezelfde dagen in 2010 en 2013. Net voor een wedstrijd gebeurde er een vijfde meer ongevallen waarbij gewonden vielen.

Dat is toch wel een opvallende trend die het BIVV zag na analyse van de ongevallencijfers tijdens de vijf matchdagen waarop de Rode Duivels speelden op het WK voetbal in Brazilië. Omdat het verkeer tijdens de wedstrijden van het nationale elftal zo goed als stilvalt, daalde het aantal letselongevallen tijdens de wedstrijd wel met 50 procent, "maar dat lage cijfer kon wel het hoge aantal ongevallen voor of na de match niet compenseren", zegt het BIVV.

Drank

Alcohol is een belangrijke oorzaak van de ongevallen op de wedstrijddagen, zo blijkt ook uit de cijfers. Op wedstrijddagen van de Rode Duivels had 8,5 procent van de brokkenpiloten gedroken, terwijl dat op gelijkaardige dagen in 2014 zonder match 6,4 procent was.

Met het EK voetbal in Frankrijk voor de deur, roept het BIVV bestuurders dan ook op om zich "verantwoordelijk" te gedragen. Tijdens het evenement worden er daarom meer controles uitgevoerd en sensibiliseringsspotjes uitgezonden, waarin ook enkele spelers van de Rode Duivels te zien zijn.