Selfies aan het Atomium binnenkort legaal

Een selfie maken aan het Atomium of een foto nemen van het Centraal Station in Brussel? Weldra kan het zonder juridische kopzorgen. De Kamercommissie Bedrijfsleven is zo goed als klaar met de invoering van de zogenoemde "panoramavrijheid".
© José Fuste Raga - www.belgaimage.be

Het klinkt absurd, maar een foto nemen van gebouwen als het Atomium of het Centraal Station in Brussel en van kunstwerken als de Totem van Jan Fabre op het Ladeuzeplein in Leuven is verboden. Op deze constructies rusten immers auteursrechten. Ze fotograferen mag officieel pas na toestemming van de bedenker of haar of zijn nabestaanden. Zo mag vrijelijk een foto van het Atomium nemen pas in 2075. Dan is ontwerper Waterkeyn 70 jaar dood.

Open VLD wil dit veranderen en heeft daarom een wet op de zogenoemde "panoramavrijheid" klaar. Die is vandaag goedgekeurd in de Kamercommissie Bedrijfsleven. Op aandringen van de PS volgt later een tweede lezing. Gezien ook de regeringspartijen CD&V en de N-VA aan de wet hebben meegeschreven, lijdt het geen twijfel dat de tekst finaal groen licht zal krijgen.

Permanent in de publieke ruimte

"De vrijheid van het individu om foto's te nemen in de publieke ruimte moet volgens ons primeren op de auteursrechtelijke bescherming van kunstwerken en gebouwen op openbaar domein", argumenteren Kamerleden Patricia Ceysens en Frank Wilryck (Open VLD). "Dat is de logica zelve, te meer omdat de kunstwerken doorgaans met publieke middelen zijn aangekocht en het de bedoeling is dat zij daar permanent blijven."

Concreet voorziet het voorstel dat iedereen volop plaatjes mag schieten én die mag delen op sociale media, publiceren in een boek of op het internet. Wel moet het gaan om werken die permanent in het openbaar domein aanwezig zijn. Een kunstwerk in een museum kan dus niet. En het moet gaan om een reproductie van het werk zoals het zich in de natuurlijke omgeving bevindt. Een modeltekening van het Atomium gebruiken, valt dus niet onder de nieuwe regels.

Meest gelezen