Verhofstadt wil Erdogan uit zijn tent lokken

Guy Verhofstadt, de voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement roept zijn collega's en journalisten op om zich te laten vervolgen door de Turkse president Erdogan. De president daagde gisteren de CEO van een Duitse uitgeversgroep voor de rechter omdat die de komiek Jan Böhmerman steunt. "Satire is toegelaten in Europa", zegt Verhofstadt.

Verhofstadt reageert daarmee op de heisa rond de Duitse komiek Jan Böhmermann, die in een gedicht fors uithaalde naar de Turkse president. Erdogan diende een klacht in tegen de komiek en ook de CEO van het Duitse Axel Springer Verlag Mathias Döpfner werd voor de rechtbank gedaagd omdat hij openlijk zijn steun uitsprak voor de Duitse dichter. "Ik vind je gedicht geslaagd. Ik heb hard moeten lachen", zo schreef Döpfner. In een postscriptum voegde hij toe: "Ik wil me voorzichtigheidshalve bij alle formuleringen inhoudelijk en volledig aansluiten en mij er in elke juridische vorm achter scharen".

Verhofstadt heeft nu de woorden van Döpfner herhaald en daagt de Turkse president uit om ook hem voor de rechter te dagen. Bovendien roept hij collega's en journalisten op om hetzelfde te doen. "Mijnheer Erdogan wil iedereen vervolgen die met hem lacht. Dus ik denk dan: als we nu allemaal de woorden van Döpfner herhalen, wat gaat hij dan doen? Ons allemaal vervolgen? Satire is toegelaten in Europa", zegt hij.

Recht op vrije meningsuiting

De rechtbank in Keulen heeft de klacht van Erdogan tegen de CEO intussen wel al verworpen. De rechtbank in Keulen oordeelde dat Döpfner met zijn uitspraken enkel deelnam aan een "controversieel debat" en dat die gedekt zijn door het recht op de vrije meningsuiting.

Nieuw voorstel van de AKP

Ondertussen heeft de AK-partij in Turkije ook een voorstel ingediend die de macht van Erdogan in het land moet vergroten. De AKP wil een grondwettelijke hervorming doorvoeren die het mogelijk maakt dat de president met een partij banden mag hebben. Momenteel moet de president boven de partijen staan en heeft hij voornamelijk een ceremoniële functie.

De premier van Turkije is wél verbonden aan een politieke partij, want deze post wordt ingevuld door de partijleider van de AKP. Vorige week maakte premier Davutoglu van de AKP bekend dat hij geen nieuw mandaat nastreeft als partijvoorzitter en daardoor komt het zitje van de eerste minister dus vrij. Met het nieuwe voorstel wil de AKP de president dus meer macht geven.

Meest gelezen