Vluchtelingen kapseizen onderweg naar Zweden

Vier vluchtelingen hebben maandag geprobeerd met een zeilboot in Zweden te geraken. Hun boot kapseisde echter en een reddingsteam met duikers en een helikopter werden ingezet om de vier op te halen. Het zou gaan om twee vluchtelingen uit Marokko, de identiteit van de twee anderen is nog niet gekend.

De vluchtelingen verbleven in een opvangkamp ten noorden van Kopenhagen. Waar ze van daaruit precies de zee ingingen, is niet bekend. Toen hun zeilboot kapseisde, zwommen ze naar het Deense eiland Saltholm in de overtuiging dat ze Zweden hadden bereikt.

Eilandbewoners verklaarden dat ze asiel wilden aanvragen. De beide anderen probeerden verder te zwemmen naar het nabijgelegen Deense eiland Peberholm. Een van hen haalde het eiland, de andere moest met een helikopter uit zee gevist worden. Wegens zware onderkoelingsverschijnselen werden beiden naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen bevindt zich nog op de intensieve afdeling.