VN klaagt "alarmerende rapporten" aan over geweld in zuidoosten Turkije

In het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije worden ongewapende burgers gedood en hun bezittingen en huizen vernield. Dat blijkt uit "een reeks alarmerende rapporten" aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Zeid Ra'ad Al Hussein. Hij eist meer transparantie en onderzoeken naar de mensenrechtenschendingen in de regio.

"Ik veroordeel ten stelligste het geweld en de misdaden door aan de PKK geaffilieerde groepen, maar Turkije heeft de plicht om zijn bevolking te beschermen voor geweld en de mensenrechten te respecteren", zegt de Hoge Commissaris, die vindt dat het land meer moet doen om de onschuldige burgers in het zuidoosten te beschermen.

Uit de rapporten blijkt onder meer dat ongewapende burgers, onder wie ook vrouwen en kinderen, bewust door scherpschutters neergeschoten worden en het doelwit zijn van geschutvuur van tanks en andere militaire voertuigen. "Daarnaast lijkt er ook massale, disproportionele vernieling van eigendom en belangrijke infrastructuur te gebeuren", zegt Al Hussein, die ook melding maakt van arbitraire arrestaties, folteringen en andere vormen van mishandeling.

Levend verbrand in een kelder

"Het meest verontrustende rapport is hetgeen op basis van verklaringen van getuigen en familieleden over meer dan 100 mensen die in Cizre levend verbrand werden terwijl ze voor veiligheidstroepen gevlucht waren naar drie verschillende kelders", zegt Al Hussein.

De Hoge Commissaris roept Turkije dan ook op al deze beschuldigingen te onderzoeken. "Om in 2016 zo weinig informatie te hebben over wat er gaande is een dergelijk groot en toegankelijk gebied is ongezien en diep verontrustend. Het voedt daarnaast de verdenkingen", zegt Al Hussein. "Wij vragen dan ook opnieuw dat medewerkers van de VN en andere onafhankelijke waarnemers toegang krijgen tot de regio."

Meest gelezen