10 problemen die knagen aan ons imago

Het cliché wil dat een ongeluk nooit alleen komt, en meer dan ooit is het van toepassing op België. Ons land zit in de hoek waar de klappen vallen: de problemen blijven maar komen en dat doet ons imago, dat toch al fel gehavend is, helemaal geen goed. Een overzicht van tien grote problemen.
BELGA

Probleem 1: stakingen, stakingen, stakingen

Het was weer een slechte dag voor de luchthaven van Zaventem. Om 13 uur legde het personeel van Aviapartner het werk neer en dat veroorzaakt bagageproblemen bij de passagiers. Maar het was lang niet de eerste staking die ons land dit jaar moest verteren. Denk maar aan de spontane staking bij de luchtverkeersleider Belgocontrol op 12 maart, of de staking bij de loodsen in de haven van Antwerpen begin maart.

En het ziet er niet meteen beter uit in de toekomst. Op 24 mei staken de drie grote vakbonden en een maand later organiseert de ABVV een algemene staking. Op 7 oktober, de tweede verjaardag van de regering-Michel, volgt opnieuw een nationale staking van de drie bonden.

Probleem 2: de gevangenissen en de cipiers

Een van die stakingsacties die dezer dagen het nieuws beheert, zijn de cipiers van de Brusselse en Waalse gevangenissen die het werk neerleggen. De cipiers vinden dat ze niet genoeg verdienen, dat ze met te weinig zijn en dat ze moeten werken in slechte omstandigheden. De acties duren nu al twee weken en er lijkt niet meteen beterschap in zicht. De Vlaamse vakbonden hebben het protocolakkoord van de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nog niet verworpen, maar de kans bestaat dat ook zij niet instemmen met de plannen.

Probleem 3: de slechte toestand van de gevangenissen

Door de stakingen bij de cipiers werd ook de slechte toestand van onze gevangenissen opnieuw onder de aandacht gebracht. De Franstalige groenen noemen de levensomstandigheden van de gedetineerden "een pure foltering" en beelden van de RTBF tonen een gevangenis die letterlijk uit elkaar valt. De commissie van toezicht in de gevangenissen van Nijvel wil zelfs gevangenen vier maanden vroeger vrijlaten, omdat de levensomstandigheden in de gevangenis té slecht zijn.

Probleem 4: de politie heeft het te druk

De stakingen bij de cipiers laat zich ook voelen bij de lokale politieagenten, want zij gaan gebukt onder het werk. De lokale politiekorpsen moeten al gedurende een lange tijd werkkrachten afstaan aan het federale niveau om de stakende cipiers te vervangen. Tegelijkertijd moeten ze de federale politie ook bijstaan vanwege de aanhoudende migratiestromen en de blijvende terreurdreiging. De lokale politiekorpsen noemen de situatie ondertussen "onhoudbaar".

Probleem 5: militairen zijn ook niet echt gelukkig

Eenzelfde geluid is te horen bij de militairen. Ook hun dagen zijn goed gevuld: ze vervullen humanitaire opdrachten in de Waalse en Brusselse gevangenissen, ze ondersteunen de politie op straat en bewaken ook openbare plaatsen sinds de aanslagen in Parijs. De legervakbonden zeggen dat het leger momenteel te veel extra taken krijgt opgelegd en dat de soldaten bovendien taken moeten uitvoeren waar ze niet voor zijn opgeleid.

Door de grootschalige inzet van de militairen in eigen land komen de buitenlandse missies van het leger ook in gevaar, zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Volgens een intern document komen 11 van de 44 buitenlandse legermissies - waaronder vredesmissies - in het gedrang. Ook oefeningen binnen NAVO-verband zouden al geschrapt zijn.

Probleem 6: Brusselse horeca draait vierkant

De aanslagen in Brussel hebben niet alleen de taken van politie en soldaten bemoeilijkt, ook de horecazaken lijden sterk onder de terreur. De horeca in Brussel hadden het al moeilijk door de lockdown vlak na de aanslagen in Parijs, maar sinds de terreur op eigen bodem staat het water hen pas echt aan de lippen.

Toeristen en investeerders mijden de hoofdstad en dat laat zich ook voelen in de faillissementen. Alleen al in april werden 600 faillissementsdossiers ingediend in de Brusselse horeca, terwijl dat er normaal gezien maar 40 per maand zijn. En ook de non-foodwinkels in Brussel zien hun omzet slinken omdat het grote publiek wegblijft.

Probleem 7: "hellhole" Molenbeek

Het belabberde imago van Brussel is ook de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump niet ontgaan. "Brussel was zo mooi, nu is het een hellegat", zei hij toen bekend raakte dat verschillende terreurplegers van de aanslagen in Parijs uit onze hoofdstad kwamen. Buitenstaanders spreken over Molenbeek als de draaischijf van het internationale terrorisme en ook onze eigen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zei dat "de zaak niet onder controle is" en dat het hoog tijd is om "Molenbeek op te kuisen".

Probleem 8: de moeizame heropstart van Zaventem

De moeizame heropstart van de luchthaven weegt evenzeer op het imago van ons land. De luchthaven werkt momenteel op 80 procent van haar normale capaciteit, maar door de strenge veiligheidscontroles ontstonden er ook lange wachtrijen. Verschillende passagiers misten hun vlucht en veel passagiers waren misnoegd. De staking bij de bagage-afhandelaar Aviapartner veroorzaakte vandaag opnieuw hinder voor de reizigers.

BELGA

Probleem 9: politiek gekibbel op alle niveau's

Ook woelige tijden in de politieke arena. Minister van Onderwijs en Cultuur in de Franse Gemeenschap Joëlle Milquet (CDH) diende haar ontslag in en nauwelijks vier dagen later gooide Jacqueline Galant (MR) de handdoek in de ring als federaal minister voor Mobiliteit. Door de heisa rond de zogenaamde "Turteltaks" gaf minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) dan weer de fakkel door aan haar partijgenoot Bart Tommelein.

De stoelendans had overigens nog groter kunnen zijn: zo boden minister Jambon en minister Geens hun ontslag aan na de aanslagen in Brussel, maar premier Charles Michel weigerde. En dan zijn er nog de problemen met de begroting, de discussie over de biomassacentrales,...

Probleem 10: de nucleaire veiligheid

Een greep uit het nieuwsaanbod van de afgelopen maanden: Doel 1 ligt nog stil tot eind mei want daar waren dringend herstellingswerken nodig, Doel 3 valt ongepland stil tijdens testen aan de turbines, en de oppositiepartij Groen vraagt zich af of de kerncentrales wel bestand zijn tegen aardbevingen. Het buitenland maakt zich zorgen en nadat buurlanden Nederland en Duitsland hun bezorgdheid hadden laten blijken, vraagt ook Luxemburg dat de zogenaamde 'scheurtjesreactoren" Doel 3 en Tihange 2 worden stilgelegd.