800 extra leerkrachten om vluchtelingen op te vangen

De Vlaamse scholen hebben dit schooljaar bijna 800 extra leerkrachten aangetrokken om de toestroom van vluchtelingenkinderen op te vangen. In totaal zitten nu bijna 8.500 anderstalige leerlingen in het Vlaamse basis- en middelbaar onderwijs. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Het lijkt een hele klus om bijna 800 leerkrachten te vinden op nog geen jaar tijd, maar toch hadden de scholen geen probleem om kandidaten te vinden. Volgens Ann Devos, die de klassen voor anderstalige nieuwkomers coördineert voor het katholiek onderwijs, boden veel leerkrachten zich spontaan zelf aan. Pas vorige week kwam er een eerste melding dat er geen leerkracht werd gevonden, in Brussel namelijk.

Maar belangrijk was om de juiste leerkrachten te vinden, zegt Ann Devos, want de helft van de nieuwkomers in het secundair onderwijs kunnen niet lezen of schrijven, of hanteren een ander alfabet.

En er zijn ook veel jongeren bij die zonder hun ouders naar hier zijn gekomen en dat maakt het niet makkelijk voor de leerkrachten, die dan ook geen ouders kunnen aanspreken.

Sinds kort is de toestroom van de vluchtelingenkinderen minder heftig, wat de scholen opnieuw wat meer ademruimte geeft, aldus nog Devos.